Vlasotinački recept za vraćanje imovine

Direktor Agencije uručio je u Vlasotincu rešenje o vraćanju u svojinu poslovnog prostora porodici Ilić. To je deseti lokal vraćen u toj opštini, koja do 1. marta naredne godine očekuje oko 30.000 zahteva za vraćanje nacionalizovane imovine.

Rok za podnošenje zahteva za vraćanje nacionalizovane imovine ističe 1. marta naredne godine. U Agenciji za restituciju do tada očekuju oko 30.000 zahteva i veruju da će u tom period rešiti u prvom stepenu bar četvrtinu zahteva.

Gotovo svaki local u Nemanjinoj ulici u Vlasotincu krajem pedesetih je nacionalizovan. Među njima i kuća u kojoj se nalazila čuvena kafana "Krčimirac".

Ono što je pradeda Đorđe podigao, uspeo je da povrati praunuk Nikola Popović. Procedura je trajala oko šest meseci, a pre nekih mesec dana vraćeno mu je celo prizemlje.

U Vlasotincu, predmet restitucije je sto dvadeset lokala. Sada je vraćen deseti, a rešenje su primile ćerke Petra Ilića, negdašnjeg krojača.

"Krojač narodnog odela", tako je tačno stajalo na radnji, kaže Veselinka Ilić: "Dugo je držao radnju, a onda mu je 1957. ili 1958. nacionalizovana."

I one ističu da nije bilo nikakvih problema, ni kada je dokumentacija ni kada je čekanje u pitanju. Sve je završeno brzo i efikasno.

"Čule smo od puno ljudi kažu nekoliko puta se ide pa onda dolazi nekakva komisija", kaže Miroslava Stevanović, rođena Ilić. "Međutim, kod nas uopšte nije bilo problema i sve smo završili za pola sata."

Tako mora da bude, jer Agencija je tu kako bi bila na usluzi građanima, naglašava Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju koja je do sada vratila 1.200 objekata širom Srbije, ali i velike površine poljoprivrednog i građevinskog zemljišta."

"Pomažemo ljudima da dođu do dokumenata, zajedno radimo na predmetima da bismo vratili imovinu. To je jedini način da se bude uspešan u postupku restitucije", napominje Sekulić. "Ne može biti birokratskih principa gde je država na jednoj, a stranke na drugoj strani. Moramo da komuniciramo zajedno."

Sekulić posebno ističe dobru saradnju sa opštinom Vlasotince koja poseduje i uredno dostavlja svu dokumentaciju. Očigledno, u ovaj posao ušla je spremno.

"Još 2005. godidne sve lokale dali smo u zakup bez nadoknade bivšim vlasnicima i njihovim naslednicima", objasnio je Zoran Stanković, javni pravobranilac opštine Vlasotince. "Tako da smo mi formalno restituciju sproveli, a sad je ostalo da to stavimo u pravne okvire."

Za nešto više od godinu dana, primljeno je preko 20.000 zahteva. U Agenciji očekuju bar još desetak hiljada do marta naredne godine kada ističe rok za predaju. Dovoljno vremena da oni koji to još nisu uradili pokušaju da povrate očevinu i dedovinu.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво