Читај ми!

Pazi, snima se

Niška saobraćajna policija nedelju dana koristi nova vozila sa video i audio nadzorom. U saobraćajnom kažu da će na ovaj način mnogo lakše dokazivati prekršaje na sudu.

Deset vozila sa video i audio nadzorom koje koriste niški saobraćajni policajci nisu klasični presretači i na sebi imaju policijska obeležja.

Ova vozila marke punto, kamerom beleže kompletan prekršaj, a materijal se pre svega koristi kao dokaz na sudu.

"Do sada je bio problem sa dokumentovanjem prekršaja. Sudija je morao da se uveri da je nešto tačno, saslušanjem policajaca, svedoka i okrivljenog da bi se dokazao prekršaj", objašnjava  Dragan Pešić, zamenik načelnika Saobraćajne policije. "Na ovaj način biće dosta lakše."

Najčešći prekršaji koji se snime niškim ulicama su nepropisno parkiranje, prolazak na crveno svetlo, neustupanje prvenstva prolaza i korišćenje mobilnih telefona. Ceo prekršaj i komunikacija sa vozačima snimaju se i tonski.

Prema rečima Miloša Petkovića, zamenika komandira Saobraćajne policije, saobraćajni policajci  su dužni da, kada su u tim vozilima, uključe i audio-nadzor - ‘bubicu’ koju policajac ima na sebi i uređaj za snimanje.

Vozila nisu velike snage, koriste se samo po gradu i za sada ne mogu da mere prekoračenje brzine. Međutim, mogućnust za takvu nadgradnju postoji i može se očekivati. U policiji upozoravaju da se kontrolišu svi učesnici u saobraćaju.

"To se odnosi i na pešake", naglašava Dragan Pešić, "pogotovo nepropisno prelaženje kolovoza, van obeleženog pešačkog prelaza. Imali smo dosta takvih prekršaja otkad koristimo nova vozila."

Iako je broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama, poslednjih godina u Nišu višestruko smanjen, u policiji očekuju da će na ovaj način dodatno povećati bezbednost u saobraćaju.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво