Kruševac u borbi protiv prosjačenja

Gradska uprava u Kruševcu pokrenula je sinhronizovanu akciju Policije, Javnog tužilaštva, Komunalne policije i Centra za socijalni rad za suzbijanje prosjačenja i prostitucije.

Zbog velikog broja prosjaka iz Kruševca, ali i drugih gradova, koji bahatim ponašanjem uznemiravaju građane i vozače, gradska uprava organizovala je zajedničku akciju suzbijanja prosjačenja i prostitucije.

Posebno zabrinjava što, osim potraživanja para, sve češće pribegavaju otimanju stvari što izaziva dodatni revolt Kruševljana.

"Mi smo ovde u Porti svaki dan i stalno gledamo istu sliku. Dolaze neke mlade žene, koje mogu da rade, sa četvoro ili petoro dece koju rasporede oko crkve Lazarice i Muzeja da prose", kaže Zoran Starinac, penzioner iz Kruševca. "Najgore je što pljačkaju decu koja dođu na ekskurziju, brukaju grad kada dođu zvanične delegacije. To je sramota i za Kruševac i za Komunalnu policiju koja bi o tome trebala da vodi mnogo više računa."

Bora Mihajlović, takođe penzioner iz Kruševca, dodaje da je to naročito ružno tokom službe, venčanja ili krštenja:

"U crkvu se od njih ne može ući. Neki su iz Kruševca, a neki dolaze iz Prokuplja, Kuršumlije i okolnih mesta. Dovode decu, pa ih onda rasporede, nauče ih da kradu i da prose. To je svakodnevna slika."

Zvanične evidencije prosjaka nema. Nezvanično, reč je o nekoliko porodica iz Kruševca i drugih gradova Srbije sa četrdesetak članova svih uzrasta. Najviše je dece mlađe od deset godina.

Direktorka Centra za socijalni rad u Kruševcu Slađana Čabrić kaže da će decu nižeg uzrasta koja su sama i čiji je život na bilo koji način ugrožen zbrinuti u hraniteljske porodica, a protiv roditelja pokrenuti postupke koji su u skladu sa zakonom.

Ipak, u Centru za socijalni rad kažu da cilj akcije nije oduzimanje dece roditeljima, već njihova zaštita, uz izricanje korektivnog nadzora u sitacijama kada je to nužno.

Ukoliko se utvrdi da su roditelji grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapustili maloletnike o kojima su dužni da se staraju, javni tužilac  će protiv njih Osnovnom sudu u Kruševcu podnositi prijave. Za ovo krivično delo propisana je kazna zatvora do tri godine.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić kaže da takve stvari više ne smeju da budu na ulicama Kruševca.

"Mi smo spremni, izdvojili smo ogromna sredstva i obezbedili prostor u Domu Jefimija i prihvatilištu za beskućnike da zbrinemo te ljude i da oni dobiju sve ono što im je potrebno", navodi Gašić. "Centar za socijalni rad i mi, kao grad, učinili smo sve što smo dužni. S druge strane većina od njih tu je kao deo organizovane grupe. Iza ovoga stoji organizovani kriminal, organizovano bavljenje prosjačenjem. Reč je o kiminalu koji, nažalost, koristi neke rupe u zakonu, ali smo rešeni da se sa tim obračunamo."

Ukoliko se to i dokaže, prema Zakonu o javnom redu i miru, one koji prosjače čeka novčana kazna do 20.000 dinara ili 30 dana zatvora, a one koji ga organizuju, ili to rade u grupi, mogu očekivati novčanu kaznu do 30.000 dinara ili 60 dana zatvora.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво