Читај ми!

Otvoren Park nauke u Šapcu

U Šapcu je danas otvoren prvi Park nauke u Srbiji. Autori projekta su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević. Park je namenjen svima i omogućava sasvim drugačiji, primenljiv pristup sticanja znanja.

Mnoge stvari iz prirodnih nauka, od fizike, hemije, matematike, geografije i istorije, kao i kako se prenosi zvuk i kako se meri vreme od danas mogu saznati svi posetioci Parka nauke koji je otvoren u Šapcu.

Park je napravljen u okviru Centra ua stručno usavršavanje gde je prošle godine premešten i interaktivni globus. Sada uz njega stoji još 12 instalacija od edukativne fontane, preko Njutnovog klatna, modela DNK, krtistalne rešetetke i solarnog panela, a uz njih i 12 naučnih tabli za objašnjenja.

Do parka se stiže bulevarom Milutina Milankovića, ulicama Isaka Njutna, Mendeljejeva ili Cvijićevim sokakom.

Autori projekta su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog  instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević. Namenjen je svima, a prevshodno predškolskom i osnovno školskom uzrastu i omogućava sasvim  drugačiji, primenjljiv pristup sticanja znanja.

Vera Živković, učenica Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu pokazuje zvučno parabolično ogledalo koje prenosi zvuk na 20 metara razdaljine.

"Ovo je Njutnovo klatno i ono demonstrira zakone održavanja impulsa i energije", kaže Miloš Teodorčević, učenik Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu.

Tatjana Marković Topalović, autor projekta kaže da je došlo vreme da se neke pojave iz nauke izmeste iz učionica i da dođu na otvoren prostor.

"Tamo su bolje prikazane, tačnije prikazane i ovo je prostor, ne samo za aktivno, nego i trodimenzionalno doživljavanje nauke", dodaje ona.

Na  ovih 12 instalacija se neće stati, kažu autori projekta, jer ima dovoljno mesta za nove  programe, od vidikovca do botaničke bašte.

Park nauke je uz osnovnu školu i vrtić u delu grada koji se zove Letnjikovac i koji je oko dva kilometra udaljen od ostalih gradskih škola. Ipak se, kako kažu,  ne očekuje da će dolazak predstavljati problem, ni prosvetnim radnicima, ni đacima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво