Читај ми!

Od šljivika do vinograda

Vasilije Vaso Terzić iz užičkog sela Gorjani prekinuo je tradiciju i, u kraju poznatom po šljivi, zasadio vinovu lozu. Ovaj Užičanin bio je i fabrički radnik, ekonomista, pisac, zdravičar, čuvar narodnog blaga, hroničar i slikar.

U kraju šljivika i malinjaka nikao je pre nekoliko godina i jedan skroman vinograd, jer je Vasilije Terzić želeo da pokuša i pokaže da i iz užičkih brda, osim tradicionalne rakije, može stići dobro vino koje obavezno liči na onog ko ga stvara.

"Prošao sam dosta po svetu i video da ljudi uzgajaju lozu na daleko surovijim, lošijim uslovima i hvale se dobrim vinima", kaže Vasilije.

Iako vino u podrumu kombinovano od njegovog i župskog grožđa obično ne dočeka sledeću berbu, već ga najčešće podele i popiju brojni prijatelji u priču o vinarstvu, upustio se sasvim ozbiljno, baš kao i svemu što je do sada radio.

Vasilije, kako kaže, ne pravi razliku između posla i hobija, a bio je i fabrički radnik i ekonomista u komercijali, a sada je pisac, zdravičar, čuvar narodnog blaga, hroničar, mnogima najpoznatiji kao slikar sa 11 samostalnih izložbi.

"Sve sam aktivnosti kojima sam pristupio izgurao i ni u jednoj drugoj državi ne bih želeo da živim nego u ovoj. Ja znam da štošta nije u redu, ali moja je obaveza, kao i svakog od nas, da nešto učini da bude bolje. Nekada je dovoljno samo malo da pomeriš stvari pa si puno učinio", kaže on.

Kao dete zlakuških lončara pomogao je oživljavanje zanata i afirmaciju sela i očuvanje tradicije i pokretao sve seoske akcije. S puno ljubavi i entuzijazma traga i za spisima iz zavičajne istorije, savladao je naravno sve tajne kompjutera, pisao poeziju, a nagrađivan je i za pripovetke. Jedino je, kako kaže, posle nekoliko godina pisanja za novine, dnevne i lokalne, pobegao iz novinarskog sveta.

Vasilije kaže da ne namerava da se prepusti tipičnom penzionerskom životu u kome nema  izazova,j er uvek ima nešto novo u šta vredi zaviriti i otkriti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво