Читај ми!

Na Goliji sve više svadbi

Podgolijska sela će oživeti sudeći prema postupku momaka iz sela Kovačevo kod Novog Pazara, koji su tek ušli u rane dvadesete. U selu ih je trinaest od kojih su se desetorica oženila za manje od godinu dana. Selo je postalo bogatije i za šest novih meštana.

Tokom mnogobrojnih okupljanja na početku prošle godine trinaestorica mladića iz sela Kovačevo dogovorili su se da je vreme za ženidbu i da iz sela ne idu. Desetorica su se oženila za manje od godinu dana, a kako kažu, nadaju se da će i preostala trojica uskoro stati na "ludi kamen".

Protojerej Radoslav Janković skoro sve ih je okupimo na jednom mestu. Zvuk sa zvonika crkve na brdu iznad sela se razlegao Kovačevskom dolinom i nedugo zatim su počeli da pristižu mlade i mladoženje.

"Stariji parovi" su poveli i decu, a među njima i supruga Marka Petrovića koji je započeo niz venčavanja.

"Družili smo se i verovatno su oni videli koliko je nama lepo u braku. I ostali su rešili. Za sada imamo jedno dete, ćerkicu staru godinu dana, a ako Bog da, planiramo još dece", kaže Markova supruga Svetlana.

Ivica Ristović je devojku doveo kući pre samo petnaestak dana. Deveti je u nizu mladoženja.  On kaže da su se svi oni tokom mnogobrojnih okupljanja na početku prošle godine, dogovarali da je vreme za ženidbu i da se iz sela ne ide.

"Iz Kovačeva ne idem! Ovde sam rođen i ovde ostajem. Selo je izuzetno lepo, svi se poznajemo, družimo i hvala Bogu, sad smo se svi poženili. Dobro, nismo baš svi, ostala su još trojica, ali i od njih očekujemo da što pre to učine", dodaje Ivica nakon priče o dogovoru.

Sveštenika Radoslava Jankovića u ovoj 2013. godini očekuje još pet venčanja. Tokom poslednja dva meseca je obavio tri krštenja iz novih brakova. U šali kaže da će biti još "puno posla".

"Ovo je velika radost za njihove roditelje i celo ovo selo. Za sve  oji su čuli i saznali. Hvala Bogu, posebna je radost za nas sveštenike", kaže on.

Jedan od razloga za zadovoljstvo starijih meštana je i činjenica da su mladi složni u svim poslovima koji pospešuju uslove života. Obnovili su crkvu i asfaltirali put do nje. Razmišljaju o adaptaciji seoske škole, dovršavanju objekta koji se nalazi pored crkve, a služiće kao sala i kuhinja i popravki puteva.

Stariji meštani, poput Milana Markovića, smatraju da će se omladina vratiti uz bolje puteve.

U selu je  ostalo još trojica neoženjenih dvadesetogodišnjaka koji kažu da će do jeseni i oni stati na "ludi kamen".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво