Читај ми!

"Stranci" iz okoline Kraljeva

Zbog ljubavi ili iz ekonomske računice, u Kraljevu trenutno živi nekoliko stotina stranih državljana. Najbrojniji u "uvezenoj" radnoj snazi su Rusi, ali do svog dinara ovde dolaze i Kinezi, Francuzi, pa i Amerikanci.

Nacionalna služba za zapošljavanje godišnje odobri oko 2.500 zahteva za zasnivanje radnog odnosa stranaca u Srbiji. Pretpostavlja se, međutim, da stranih državljana ima 10 puta više. Zbog ljubavi ili iz ekonomske računice, samo u Kraljevu ih trenutno živi nekoliko stotina.

Tridesettrogodišnji mašinski inženjer Viktor iz Sočija, na jugu Rusije, tvrdi da, sa malo novca, u selu Konarevu nadomak Kraljeva, bolje živi nego bilo gde u svetu.

"Proputovao sam celu Evropu, Afriku, Sri Lanku, Indiju, Rusiju i onda čim sam sa aerodroma u Beogradu krenuo ovim putem, odlučio sam da je to to – naše mesto", kaže Viktor Pivovarov.

Za njim je u to kraljevačko selo, pre godinu i po dana, stiglo još pet ruskih porodica. Kupili su zaparložena seoska imanja, podmladili voćnjake ili poput Tolje napunili obore kozama.

Džangara Lidžijev, sa Kavkaza, kućni budžet dopunjava i konobarisanjem u gradu gde ga, objašnjava, niko ne doživljava kao stranca. "Ma, kakav stranac, ja sam Šumadinac, čak su me prekrstili u Dragana", kaže Lidžijev.

Najbrojniji u "uvezenoj" radnoj snazi u Kraljevu su Rusi, ali do svog dinara ovde dolaze i Kinezi, Francuzi, pa i Amerikanci. Džoš Hepner Kraljevčane podučava američkom fudbalu i boravak u Srbiji, za sebe i porodicu, produžava već treći put.

Takvih zahteva u odeljenju za strance Policijske uprave u Kraljevu je na stotine. Kao razlog uglavnom navode da su ovde bezbedniji i da je jeftinije za život, kaže Milorad Jovanović iz Odseka za strance Policijske uprave.

Srbislav Pavlović iz Nacionalne službe zapošljavanja navodi da strani državljani nisu na evidenciji za zapošljavanje i preko službe ih samo angažuju poslodavci kojima su potrebni kadrovi koji se u Srbiji ne školuju.

Olga Pivovarev iz Moskve tvrdi nema razloga da ikada ode iz Srbije, i pored toga što je rodbina stalno zove da dođe.

Dozvolu za boravak samo u okolini Kraljeva zatraži u proseku godišnje 250 stranaca, a 104 ih je već dobilo i srpsko državljanstvo. Među njima je najviše Rusa, 35. Toliko njih je još u zakonskom postupku.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво