Читај ми!

Pokolj ovaca u Pepeljevcu

Stradala skoro trećina stada ovaca Ivana Rajkovića iz sela Pepeljevca kod Kruševca. Na lice mesta stigla je policija, lovci i veterinari, ali se još sa sigurnošću ne može reći ko je napao životinje.

Ivan Rajković iz Pepeljevca kod Kruševca, zatekao je jedanaest preklanih i povređenih ovaca u svom toru kada je ujutro krenuo da ih nahrani. Kada su susedi čuli za nesreću, odmah su pritekli u pomoć.

Komšija Radoslav Vranjanac kaže da je pokušao da pomogne Rajkovićima da spasu što se spasti može:

"Četiri su ovce smrtno stradale. Mi smo morali prinudno da zakoljemo tri kojima nije bilo spasa, a još četiri veterinari trenutno ušivaju i bore se za njihov život."

Ivan Rajković, vlasnik stada, kaže da se takve stvari nisu dešavale desetak godina, koliko se on bavi ovčarstvom:

"Šteta je ogromna i u ovom trenutku iznosi oko 1.500 evra. Biće još i veća ako se ne spasu ovce koje veterinari sada ušivaju i ako ne bude uginuća jagnjadi čije su majke zaklane."

Da se slična priča ne ponovi pribojavaju se mnogi domaćini u Pepeljevcu, tim pre što se još ne zna da li su to uradili psi ili vukovi.

Doktorka Nataša Čubrak iz veterinarske stanice "Av lave" kaže da su lovci, koji su jutros bili na mestu događaja, rekli da tragovi ukazuju na to da su ovce poklali psi lutalice, ali da se ona sa tim ne slaže.

"Da su u pitanju psi lutalice, koji su gladni, oni bi najverovatnije pojeli ovce, međutim, one su samo zaklane i priklane", objašnjava Čubrak.

Bojazan da je možda reč o vukovima unele su i vesti da su poslednjih dana manji čopori  primećeni u blizini sela podno Jastrepca i u dolini Ribarske reke, ali da ljude i životinje još nisu napadali.

Ukoliko se to dogodi, uprkos zabrani grupnog lova, koju je zbog vanredne situacije resorno ministarstvo propisalo kako se plemenita divljač ne bi uznemirila, Lovačko udruženje u Kruševcu izdavaće pojedinačne dozvole koje će omogućiti da se štetočine odstrele.

Ko god da je štetu u domaćinstvu Rajkovića načinio, jagnjad je poštedeo. Domaćini će narednih dana, kažu, budno motriti da se slična nesreća ne ponovi kako bi preostalo stado sačuvali. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво