Golija nebrušeni dragulj Srbije

Na padinama Golije cele zime je bilo dovoljno snega za ljubitelje zimskih sportova, ali i za one koji su prvi put na skijama. Kao rezervat bisfere i planina sa raznovrsnim živim svetom, Golija je jednako lepa tokom cele godine.

Golija je jedna od najlepših planina Srbije i verovatno najmanje iskorišćena, s obzirom na celokupno bogatstvo prirode i klimatske pogodnosti. 

Kao rezervat biosfere Golija je pravi izazov i za ljubitelje prirode i  turiste. Snega cele zime ima dovoljno, pa je veliko interesovanje za skijanje na Dajića brdu.

Aco Marković, rukovodilac planinarske sekcije Planinarsko smučarskog kluba "Golija" iz Ivanjice kaže da u vreme zimskog raspusta dosta ljudi dolazi sa strane, koriste vikendice: "Već se zna da snega na Goliji ima skoro najviše i da stalno mogu da skijaju."

Škola skijanja

Trenutno je u toku obuka skijanja za članove planinarske sekcije. Za sve koji će tek stati na skije, kao i za iskusne skijaše, uslovi na padinama Golije su idealni.

Polaznici škole skijanja kažu da se još oprobavaju na skijama. Za sada su zadovoljni, jer im instruktor objasni sve što je potrebno i brzo napreduju. Svaki korak je lakši i sigurniji.

Ovde svake sezone nauči da skija oko dve stotine mališana, ali na Goliji tokom zimske sezone jednako uživaju sve generacije. Ski-centar se nalazi 35 kilometara od Ivanjice, na nadmorskoj visini od 1.350 metara.

Zoran Avramović održava ski-lift i objašnjava da je na stazi dugoj 450 metara, visinska razlika 92 metra, a lift može da preveze 340 skijaša na sat.

Raj za planinare i šetače

Osim skijaša, na Goliji zimi borave i ljubitelji drugih zimskih sportova, ali i manje sportski nastrojeni posetioci koji uživaju u sankanju, grudvanju i šetnji. Planinari mogu da uživaju u šetnji obeleženim stazama.

Planinar Momčilo Krsmanović, član kluba, kaže da je dolazak na Goliju za njega istinsko uživanje, beg od gradske gužve i vreve, i odmor od svakodnevnih obaveza: "To je zaista poseban osećaj, čini mi se da sam svu lepotu sporta i rekreacije otkrio upravo na planini."

  Zbog nepropusne podloge i obilja padavina sneg se na Goliji dugo zadržava, ali je planina jednako lepa tokom cele godine. Tome doprinosi i živi svet na njoj: zbog prisustva 95 vrsta ptica Golija je jedan važan ornitološki evropski centar. Tu su i alpska rovčica, slepo kuče, lasica, mrki medved, vuk i još petnaest vrsta divljih životinja čije je stanište na ovoj planini. Lasica (Mustella nivalis) je trajno zaštićena kao prirodna retkost ove planine.

Do Dajića brda nije teško doći. Naročito kada se zna da je Golija jednako lepa tokom cele godine.

broj komentara 0 pošalji komentar