Čitaj mi!

Na Goliji sve više svadbi

Podgolijska sela će oživeti sudeći prema postupku momaka iz sela Kovačevo kod Novog Pazara, koji su tek ušli u rane dvadesete. U selu ih je trinaest od kojih su se desetorica oženila za manje od godinu dana. Selo je postalo bogatije i za šest novih meštana.

Tokom mnogobrojnih okupljanja na početku prošle godine trinaestorica mladića iz sela Kovačevo dogovorili su se da je vreme za ženidbu i da iz sela ne idu. Desetorica su se oženila za manje od godinu dana, a kako kažu, nadaju se da će i preostala trojica uskoro stati na "ludi kamen".

Protojerej Radoslav Janković skoro sve ih je okupimo na jednom mestu. Zvuk sa zvonika crkve na brdu iznad sela se razlegao Kovačevskom dolinom i nedugo zatim su počeli da pristižu mlade i mladoženje.

"Stariji parovi" su poveli i decu, a među njima i supruga Marka Petrovića koji je započeo niz venčavanja.

"Družili smo se i verovatno su oni videli koliko je nama lepo u braku. I ostali su rešili. Za sada imamo jedno dete, ćerkicu staru godinu dana, a ako Bog da, planiramo još dece", kaže Markova supruga Svetlana.

Ivica Ristović je devojku doveo kući pre samo petnaestak dana. Deveti je u nizu mladoženja.  On kaže da su se svi oni tokom mnogobrojnih okupljanja na početku prošle godine, dogovarali da je vreme za ženidbu i da se iz sela ne ide.

"Iz Kovačeva ne idem! Ovde sam rođen i ovde ostajem. Selo je izuzetno lepo, svi se poznajemo, družimo i hvala Bogu, sad smo se svi poženili. Dobro, nismo baš svi, ostala su još trojica, ali i od njih očekujemo da što pre to učine", dodaje Ivica nakon priče o dogovoru.

Sveštenika Radoslava Jankovića u ovoj 2013. godini očekuje još pet venčanja. Tokom poslednja dva meseca je obavio tri krštenja iz novih brakova. U šali kaže da će biti još "puno posla".

"Ovo je velika radost za njihove roditelje i celo ovo selo. Za sve  oji su čuli i saznali. Hvala Bogu, posebna je radost za nas sveštenike", kaže on.

Jedan od razloga za zadovoljstvo starijih meštana je i činjenica da su mladi složni u svim poslovima koji pospešuju uslove života. Obnovili su crkvu i asfaltirali put do nje. Razmišljaju o adaptaciji seoske škole, dovršavanju objekta koji se nalazi pored crkve, a služiće kao sala i kuhinja i popravki puteva.

Stariji meštani, poput Milana Markovića, smatraju da će se omladina vratiti uz bolje puteve.

U selu je  ostalo još trojica neoženjenih dvadesetogodišnjaka koji kažu da će do jeseni i oni stati na "ludi kamen".

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 18. jan 2013, 02:19) - anonymous [neregistrovani]

Samo da potraje

i da se prenese na druge delove zemlje.I da nam se rodi mnogo, mnogo decice.

(sreda, 16. jan 2013, 20:32) - Krsto Milošević [neregistrovani]

Svaka čast

Svaka čast, pre svega devojkama a i momcima. Samo svest o tome da nestajemo i OZBILJNA Država može da pokrene da stopa nataliteta krene uzlaznom linijom.
Evo i Himne:
Srbija se umanjila
Svakim danom sve je tanja,
Naslednika skoro nema
Da naslede ni imanja.

Srbija vas moli
Da je razumete,
KUPUS U KACU
U kolevku dete.
Tako je nekad i bilo i zato su sela i škole bile pune.

(sreda, 16. jan 2013, 18:14) - Miro Markovic [neregistrovani]

Bolje je biti svoj domacin nego tudji rob

Divim se ovim mladim ljudima i zenama. Oni su prvi shvatili da je zivot bolji na svojem pragu, na svojoj zemlji, sa svojim drugarima, rodjacima, prijateljima, nego da se ide u pecalbu po prljavim gradovima da i se sluzi odvratnim poslodavcima. Kod svojih kuca ste pravi gospodari, sa svojim porodicama mozete sve da postignete i da budete srecni sa vasom decom. Ziveli na mnogaja ljeta.

(sreda, 16. jan 2013, 18:11) - Русофил [neregistrovani]

Дај Боже

Да млади Срби не остављају пуста дедова огњишта,многи продају мала имања за полован ауто а нису ни свесни да ће у будуће бити срећан човек који има свој комад земње.Највећа социјална сигурност човеку је обрадива земља и шума.

(sreda, 16. jan 2013, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

na vrijeme

.Porodicu treba da stvaraju ljudi dok su mladi .

(sreda, 16. jan 2013, 17:04) - slavko [neregistrovani]

svaka cast

Svaka vam cast,budite primer i pokazite i ostalim krajevima Srbije kako se to radi slozno
jedino tako ce Srbija da napreduje i opstane u ova teska vremena.Nasi vlastodrsci treba vise da ulazu u Srpskim selima umesto EU selo nas je odrzalo i selo treba da ozivimo i postujemo.

(sreda, 16. jan 2013, 13:55) - Baka S [neregistrovani]

bravo

...omladino, imate li neki recept za ostale krajeve srbije, vi ste primer i srecna buducnost da vam bude.

(sreda, 16. jan 2013, 13:39) - Воронцов [neregistrovani]

Оаза живота

Добро је да има таквих оаза живота где ће се живот обнављати.Управо у црквеним круговима често ћете чути забрињавајуће мицли о изумирању сппских села о нестајању народа и питањем шта ће уопште бити и коме ће земља остати ,