Pravnici i ekonomisti najčešće među odbornicima, ima i pevača i glumaca

Prošle nedelje je izborna komisija opštine Stari grad donela odluku o dodeli odborničkih mandata kandidatima sa izbornih lista koje su učestvovale na izborima 21 juna. Među novim odbornicima ima i optičara, kantautora, sportskih radnika, filologa. Da li se menja tradicionalni profil odbornika i poslanika koji su do sada uglavnom bili lekari, ekonomisti i advokati?

Tradicionalno, među gradskim odbornicima uvek je bilo najviše ekonomista i pravnika. Poljoprivrednika nema, penzionera vrlo malo a novo vreme donelo je i nove profesije u politici - menadžere marketinga, inženjere informacionih tehnologija.

Sudeći po budućem sazivu Skupštine opštine Stari grad, neće biti problema sa ekonomijom. Svaki treći odbornik dolazi upravo iz te profesije, a na listama su i lekari, glumci, pevači, menadžeri...

"Nemamo poljoprivrednike, imamo dosta inženjera i mašinaca, i na žalost, čudno je, pošto je među najstarijim opštinama kada gledamo strukturu stanovništva je upravo Stari grad, imamo samo nekoliko penzionera koji su ušli u ovaj saziv Skupštine, ali imamo i one najmlađe, studente, pred kojima tek predstoji neka lokalna politička karijera", navodi Uroš Marković, zamenik predsednika Opštine Stari grad.

Od 110 odbornika u gradskom parlamentu više od polovine su ekonomisti i pravnici.

"Dosta odluka koje se donose na sednici Skupštine grada tiču se što budžeta, što je opet vezano za ekonomiju, a to su ipak najvažnije tačke, ili nekih akata koji su dosta bliski sa pravom. I onda kada stranke prave liste koje će kandidovati na izborima oni gledaju da među odbornicima za koje oni očekuju da će ući u Skupštinu da tu bude pravnika i ekonomista", ukazuje Nikola Prelević, sekretar Sekretarijata za upravu.

Lekari su, po tradici, u srpskoj politici.

"Mi smo stara nacija, lekari su veoma važni zato što donose imidž i prepoznatljivost u lokalnoj zajednici i drugi važan razlog jeste što se lekari bave opštim dobrom, oni pomažu ludima i vrlo je teško očekivati da bilo koji birač, pa čak i onaj koji ne bi glasao za vas, ima neku vrstu negativnog odnosa prema lekarima. Poznata je ona pričja sa početka višestranačja da je maltene polovina ljudi u prvom sazivu nacionalnog parlamenta bila iz lekarske branše", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Advokati su takođe, od samog početka našeg obnovljenog višestranačja, među najbrojnijima. Oni su i osnivali prve stranke.

Podmlađivanejem kadra u pratijama otvaraju se putevi za nove profesije u politici - marketing, menadžment, informacione tehnologije...

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво