Читај ми!

Matičari: Homoseksualni brak nije dozvoljen!

O homoseksualnom braku i još koječemu u Matičinom rečniku, ombudsmanovom uputstvu i nacrtu zakona.

BRAK U MATICI. „Australijanci poštom glasali za homoseksualni brak”, izveštava jedna novinska agencija. A da li je takav brak moguć?

Rečnik Matice srpske ne daje za pravo novinaru koji je to napisao. Odrednica brak je definisana kao zakonita zajednica muškarca i žene.

Ako je verovati matičarima, sastavljačima rečnika, sintagma homoseksualni brak je besmislena, jedna reč isključuje drugu.

Matičin rečnik donosi i pridev homoseksualan, kao i imenice homoseksualac/homoseksualka, ali i nekoliko sinonima: zadnjičar, kekez, muželožnik, peder, tribada.

Uglavnom su zaboravljeni, pocrpeni iz starije literature, uz napomenu da su podrugljivi, biće zanimljivo videti koliko njih će preživeti u budućim izdanjima rečnika.

Rečnik MS, uz odrednicu lezbijka, donosi i drugi oblik, lezbejka, oba sa izrazito negativnim prizvukom: „Ženska osoba nenormalnih seksualnih sklonosti, koja pokazuje seksualni interes za druge žene.”

BRAK I UPUTSTVO. Godine 2010, na sajtu ombudsmana Saše Jankovića objavljena su Uputstva za standardizovani nediskriminativni govor i ponašanje.

U Uputstvu se pominju neki novi sinonimi za homoseksualizam, jednako uvredljivi kao oni u Matičinom rečniku: perverzni, nenormalni, seka persa, ženski petko, lezbača, topli brat, muškarača, seksualno devijantni, bolesni.

Kaže se da je prihvatljivo reći lezbejka, ne lezbijka, na šta je reagovao Ivan Klajn u svojoj knjizi „Bušenje jezika”:

Lezbijka (i lezbijski) je gramatički ispravno, lezbejka (lezbejski) je pogrešno, a besmislica je tvrditi da je jedan oblik uvredljiv dok drugi nije.”

A lingvista Pavle Ćosić je upitao: „Ko je dao ovlašćenje za pisanje ovakvog uputstva, na osnovu kog prava?” To je posao za nekoga ko je stručan u toj oblasti.

Zanimljivo je da je pridev homoseksualan u Uputstvu gotovo u potpunosti potisnut, a za kontrastiranje pridevu heteroseksualan koristi se skraćenica LGBT (LGBT): lezbejke, gejevi, bisksualni i transrodni.

Poslednjih godina skraćenica je proširena na LGBTQ+, dodate su i kvir osobe, uz najavu da će biti novih slova u akronimu.

A brak se nekako stidljivo pominje u Uputstvu tek na jednom mestu, gde se kaže da je „uvredljivo pretpostavljati da istopolno orijentisane osobe ne vole ili ne žele decu, porodicu, brak...”

***

Kada se pojavilo, Uputstvo je bilo predmet mnogih polemika, a Saša Janković je tvrdio da je to dokument u stalnom razvoju, ali tako je bilo samo dok je bio na dužnosti zaštitnika građana.

Učestvovao je posle kao predsednički kandidat na izborima 2017, a njegovim porazom izgubilo je i Uputstvo.

Više ga niko nije pominjao.

BRAK IZ NACRTA. Ministar za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić najavila je da će se 2021. usvojiti zakon o istopolnim zajednicama.

Objavljen je nacrt tog zakona. A šta tamo ima? Diskriminacija, seksualna orijentacija, partner, prinuda... nema braka. U stvari ima, ali...

Istopolna zajednica neće se poništiti ako su ranije sklopljena istopolna zajednica ili brak u međuvremenu prestali.”

Ali ovde se misli na tradicionalni brak, ne na istopolnu zajednicu, oko koje je satkan nacrt. Izgleda da su odustali od homoseksualnog braka.

U ovom trenutku, bar što se jezika tiče, to može biti samo zajednica. A da li je svaka zajednica brak? Nije. Oni se bore za svoja prava, ali tek ćemo videti da li će ta prava prihvatiti i nauka o jeziku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво