Gledali ste Oko, vidimo se u Ćirilici

Uradak Milomira Marića u emisiji Ćirilica je školski primer svega što se ne sme u novinarstvu. Možda on misli da je navođenje izvora prevaziđena, staromodna praksa koja se ne uklapa u marićevsku estetiku i novinarstvo novog vremena. Ali ipak, kad prilog kropuješ, sagovornike premontiraš kako ti odgovara, ubaciš telefonski razgovor star nekoliko meseci u kontekst koji je maliciozan, tako da sve izgleda kao prilog Hepi televizije, što je mnogo, mnogo je.

Gledala sam svoj prilog u Ćirilici, 10. februara, 2020. I nisam mogla da ga prepoznam. Nikada nisam radila na Hepi televiziji, iako su gledaoci emisije Milomira Marića, posle ove emisije, mogli da steknu takav utisak.

Emisija Ćirilica počela je prilogom iz emisije Oko magazin o Crnoj Gori, štrumpfovima, trobojkama, litijama i potezima vlasti, koji je emitovan 4. februara u emisiji Oko magazin, na RTS-u. I sve bi bilo u redu da su i gledaoci televizije Hepi imali tu informaciju, ili priliku da prilog vide u izvornom ili makar skraćenom obliku, ali videli su ga u nakaradnom i maliciozno premontiranom obliku.

Slika je kropovana tako da se ne vidi ni logo RTS-a, ni logo emisije Oko magazin. Nije naveden ni izvor, niti autor priloga, zloupotrebljeni su i sagovornici priloga, čiji se potpis ne vidi, jer je slika kropovana. Ubačena je i prerađena pesma iz crtanog filma, a ne originalna, koja je puštena u prilogu.

U taj "uradak" ubačen je i telefonski snimak razgovora između Milana Roćena i Vuka Jeremića, koji je prošle godine objavio portal In4s (koji nije za citiranje jer sadrži psovke i pominjanje majki Srbije i Crne Gore u nasilnom seksualnom kontekstu i kao takav nikada ne bi išao u mom prilogu i nema nikakve veze sa temom kojom se bavio ovaj prilog) i onda se taj telefonski razgovor nekoliko puta ponavljao tokom celog "uratka", da bi na kraju sve to bilo nagrađeno aplauzom na početku emisije Ćirilica. Naravno, sve vreme trajanja emisije ovaj "prilog" pojavljivao se i u video-zidu, iza gostiju.

Sve to bi valjda gledaocima trebalo da sugeriše da smo svi mi, ja kao autor tog "priloga" i Stevan Kostić, kao neko ko je prilog najavio, zapravo novinari Hepi televizije, e ne novinari RTS-a. Da ne pominjemo koliko je maliciozno stavljati novinare RTS-a u kontekst telefonskog razgovora Milana Roćena i Vuka Jeremića i ponavljati ga besomučno, jer se nekom učinilo da je to prigodno i duhovito.

U svakom slučaju, uradak Milomira Marića je školski primer svega što se ne sme u novinarstvu.

Za početak, protiv ovog "uratka" je Zakon o elektronskim medijima, član 53, protiv je i novinarski kodeks, član 9, stav 1 i stav 2, protiv je Zakon o autorskim i srodnim pravima, protiv je i zdrav razum.

Sigurna sam da urednik i voditelj emisije Milomir Marić vrlo dobro zna koje je sve zakone i propise prekršio i kako je zloupotrebio tuđe vreme, rad i sagovornike.

Možda on misli da je navođenje izvora prevaziđena, staromodna praksa koja se ne uklapa u marićevsku estetiku i novinarstvo novog vremena. Možda misli da je legitimno prekrajati i zloupotrebljavati tuđe ime, čast i delo, pa ću, kako bih sve to zaštitila, podneti žalbe Savetu REM-a i Savetu za štampu. 

Valjda ni Milomir Marić ne misli da je kolega Stevan Kostić emisiju Oko magazin trebalo da odjavi sa - Vidimo se u Ćirilici. Bolje da se ovako ne vidimo.

Na ovim linkovima možete pogledati prilog u emisiji Oko magazin i emisiju Ćirilica.  

Ana Manojlović je novinarka RTS-a, radi u redakciji emisije Oko.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво