Beograd danas dobija novog gradonačelnika

Skupština grada Beograda bira novog gradonačelnika. Kandidat za prvog čoveka prestonice je doktor Zoran Radojičić, direktor Dečje bolnice u Tiršovoj. Srpska napredna stranka za njegovog zamenika predložiće gradskog menadžera Gorana Vesića. Biće izabrani i članovi Gradskog veća, na predlog gradonačelnika.

U Skupštini grada završena je rasprava o izboru gradonačelnika. Glasanje je u toku.

Odbornici će “u paketu” glasati za gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, tajnim glasanjem, zaokruživanjem "za" ili "protiv", iza paravana.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Zoran Radojičić poručio je odbornicima da je njegov san da glavni grad Srbije u naredne četiri godine postane prava moderna evropska prestonica.

"Od svog tima očekujem da mnogo rade i da imamo rezultate. Uložićemo mnogo truda kako bi ostvarili naše ciljeve, a građane ćemo redovno obaveštavati o našim planovima i ciljevima”, istakao je Radojičić.

Radojičić je u svom ekspozeu naglasio da će grad voditi sa puno posvećenosti, dodajući da je kao direktor Tiršove osetio potrebu da pokrene projekat izgradnje Tiršove 2.

Govoreći o započetim i projektima koji će se tek raditi, on je kao jedan od najvažnih naveo izgradnju metroa.

Kandidat za zamenika gradonačelnika Goran Vesić rekao je odbornicima da će politika novog rukovodstva Skupštine grada Beograda biti nastavak politike koja je sprovođena poslednje četiri godine u Beogradu.

"Ne mogu da ne primetim da je izbor dr Zorana Radojičića, koji je bio prvi na izbornoj listi “Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!”, za mnoge bio iznenađenje. Za nas iz SNS to je bio prirodan izbor, jer smo mi na izbore izašli sa izbornom listom na kojoj su bili mnogi ugledni građani Beograda, koji nisu članovi naše stranke", rekao je Vesić u obraćanju u Skupštini grada.

Na listi su, podsetio je, bili dekani Pravnog i Filološkog fakulteta, dr Sima Avramović i dr Ljiljana Marković, zatim Aja Jung koja je osnivač Beogradskog festivala igre, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i direktorka Muzeja istorije Srbije Dušica Bojić...

Kako je naveo, predsednik Vučić je odlučio da se pozovu svi ti ljudi od kojih većina nisu članovi SNS, jer, kako je naglasio, politika stranke društvenih i ekonomskih promena zahteva angažovanje svih slojeva društva.

"Kao što ne vodimo politiku u interesu SNS već Srbije, tako smo ponudili politiku za Beograd za čije sprovođenje nam trebaju svi Beograđani. Zato je izbor prvog na našoj listi za gradonačelnika Beograda bio logičan, jer mi vodimo odgovornu politiku i ne varamo ljude", istakao je Vesić.

Dodao je da će i druge javne ličnosti sa liste SNS učestvovati u rukovođenju gradom u narednom periodu, neki kao odbornici, a neki kao funkcioneri grada ili rukovodioci pojedinih institucija. 

Predstavljajući kandidata za gradonačelnika, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da je Radojičić od Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, čiji je direktor, u prethodnih pet godina napravio referentnu ustanovu u regionu te da veruje da će na odličan način obavljati funkciju gradonačelnika i voditi računa o dva miliona Beograđana.

Nikodijević je rekao da je dr Radojčić javnosti poznat kao lekar, hirurg, direktor Tiršove, ali da je bio i prvi na listi SNS na minulim gradskim izborima, na kojima je ta lista odnela ubedljivu pobedu.

Predsednik parlamenta je dodao i da je u skorijoj praksi, ne samo u Srbiji, već i u Evropi, težak slučaj da vlast koja sprovodi teške ekonomske reforme, racionalizaciju, uštede, dobije tako ubedljiuvu pobedu, gotovo dvotrećinsku, kao što je SNS dobila na beogradskim izborima.

Tako da je predlog da gradonačelnik bude prvi sa te liste bio logičan sled, dodao je Nikodijević.

Kako je rekao, Radojičić je čovek koji je izabrao da pomaže drugima, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokrenuo je projekat izgradnje Tiršove dva, klinike sa uslvovima kakve imaju najravzijenije države sveta.

Nikodijević je ukazao da je u Tiršova, od kako je Radojičić njen direktor, dobila nova odeljenja, nove aparate, a on sam je, osim što je iškolovao brojne generacije studenata na fakultetu, dao priliku mlađim kolegama koje su se usavršvale pored njega.

Istakao je da je pred Radojičićem veliki posao, da Beograd u narednim godinama postane prava evropska, moderna metropola i da se završi ono što je stajalo decenijama.

"Verujem da ćete biti na čelu tima koji će uspesnso završiti započete projekte - izgradnju dva mosta, jednog preko Save i drugog preko Dunava kod Ade Huje, dva tunela koje grad čeka decenijama, zgrade Filharmonije, koju dugujemo gradu, Nacionalnog stadiona i jedan u kojem imate priliku da ostanete upisani zlatnim slovima – da počnemo izgradnju metroa", rekao je Nikodijević i pozvao odbornike da glasaju sa Radojičića.

Jovanović o paravanu, Vesić o korupciji

U raspravi uoči izbora za gradonačelnika Beograda Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović ocenio je da će Zoran Radojičić biti "paravan" za vlast koju su pratile afere.

Goran Vesić odgovorio mu je da je neverovatno da o korupciji priča neko čiji je "prvi saradnik i lider stranke u centru međunarodne korupcionaške afere".

Jovanović je, naime, rekao da je Radojičić od odbornika sa liste SNS verovatno najbolji kandidat za gradonačelnika i ironično dodao da je pravo osveženje videti kandidata iz redova naprednjaka “koji nije kupio diplomu i koga ne prate korupcionaške afere”.

Upitao je i kako je moguće da vladajuća stranka nije imala kandidata za gradonačelnika iz svojih redova, a na to je predsednik parlamenta Nikola Nikodijević rekao da bi mogao da bude nekorektan i upita - ko je bio kandidat za gradonačelnika listi na kojoj je Jovanović bio?

“Radojičić će za Tiršovu 2 imati našu podršku, ali ono što izaziva zebnju i strah je da neće imati odrešene ruke. Jasno mi je zašto vi trebate njima, ali mi nije jasno zašto, doktore, oni trebaju vama”, upitao je Jovanović.

Šef odbornika Aleksandra Šapića Željko Ivanji rekao je da će ta grupa biti uzdržana, jer je njihov stav da gradonačelnik treba da bude biran neposredno.

Šef odbornika PSG Rade Veljanovski rekao je da ta grupa neće glasati za predložena kadrovska rešenja.

Odbornici Skupštine Beograda na početku sednice konstatovali su ostavku odbornika Siniše Malog i Aleksandra Antića, ministara Vlade Srbije.

Ostavke su ranije podneli bivši gradonačelnik Siniša Mali, koji je izabran za ministra finansija, kao i šef odborničke grupe SPS Aleksandar Antić, koji je i ministar rudarstva i energetike, zbog nespojivosti funkcija ministra i odbornika.

Uoči početka sednice Skupštine grada na kojoj će biti izabran novi gradonačelnik, kod zgrade gradskog parlamenta okupili su se brojni građani da bi, kako kažu, pružili podršku novom gradskom rukovodstvu.

Oni su aplauzom dočekali kandidate za nove čelnike grada - kandidata za gradonačelnika Zorana Radojičića, za njegovog zamenika Gorana Vesića, za članove Veća, rukovodstvo skupštine grada, odbornike vladajuće većine.

Bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa građani ispred samog ulaza u zgradu gradskog parlamenta dočekali su zvižducima i povicima "ua".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво