Čanak: Rusi, vratite nam NIS i idite kući

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da energetski sporazum sa Rusijom treba raskinuti i pozvao tu zemlju da Srbiji vrati NIS i da "ide kući".

"Iz raznih politikantskih razloga, Rusiji su poklonjena naša rudna bogatstva, nafta i prirodni gas, zajedno sa čitavom naftnom industrijom. Godine su prošle, a obećanja nisu ispunjena. Kosovo je nezavisno, 'Južnog toka' nema, vratite nam NIS i idite kući", naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je ocenio da energetski sporazum dve zemlje treba raskinuti, a da, dok se to ne desi, treba povećati iznos rudne rente, da ne bi bila najniža u Evropi.

"Nedopustivo je da rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi sedam odsto, a da taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća tri odsto, a razlika se izbija direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije", dodao je Čanak.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво