Janković za RTS: Ostaci vremena pre 5. oktobra danas ponovo vladaju

Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković rekao je za RTS da će pobediti na aprilskim predsedničkim izborima i najavio da će obezbediti vladavinu prava, nezavisne institucije, socijalnu pravdu i poštovanje ljudskih prava.

Saša Janković je u emisiji Oko na RTS-u rekao da on nije imao problema sa prikupljanjem potpisa za kandidaturu, ali da jesu građani koji su "tri i po sata čekali u redu".

Komentarišući to što ga pojedini mediji i neki kandidati za predsednika nazivaju "dosističkim kandidatom", Janković je rekao da je DOS simbol za izneverena očekivanja, mnogo dobre energije koja je krenula kako treba, ali nije doživela svoju završnicu.

"Zbog toga što te završnice nije bilo, mi i dan-danas vodimo bitke koje smo tada vodili", rekao je Janković.

Ipak, 5. oktobar smatra pozitivnim danom, kada je Srbija stavila na stranu ratni period.

"Imali smo mnogo vremena od tada da se suočimo sa razlozima onoga što je bilo pre 5. oktobra, i sa vlašću koja je vladala na način na koji je vladala. Pošto to nismo uradili dosad, ostaci vremena pre petog okrobra danas ponovo vladaju", rekao je Janković.

Osvrnuvši se na simboliku 9. marta, kada su 1991. godine održane velike demonstracije protiv vlasti Slobodana Miloševića, Janković je rekao da je tada bio na ulici i to u "jednoj veoma čudnoj situaciji".

"Bio sam tada i na ratištu. Imao sam tu priliku da neki vikend izađem. Sećam se potpunog šoka. S jedne strane ljudi na frontu gube živote, jedna paralelna stvarnost, i onda sam za vikend došao u Beograd, stajao na ulici i gledao jednu sasvim drugu stvarnost, drugu Srbiju. Potpuno mi je neverovatno da danas, toliko godina posle, i dalje su sećanja toliko jaka, zato što naša stvarnost i dalje nije puno odmakla od tog marta", rekao je Janković.

Napomenuo je da 12. marta neće učestvovati u šetnjama koje se organizuju u čast pokojnog premijera Zorana Đinđića, zato što to ni dosada nije radio.

Janković je izrazio uverenje da će pobediti na aprilskim predsedničkim izborima.

Rekao je i da, u slučaju pobede kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, i "formalno možemo da ukinemo državu i uvedemo dinastiju" u kojoj se jedan čovek pita o svemu.

Prema njegovim rečima, takav poredak je već sada uveden, ali bi Vučićevom pobedom na predsedničkim izborima to bilo i formalno urađeno.

Upitan o drugom krugu predsedničkih izbora, Janković je odgovorio da s jedne strane vidi sebe, a s druge Vučića i predsedničkog kandidata Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

"S jedne strane vidim moju malenkost, a s druge strane Vučića i Šešelja" rekao je Janković, dodavši da građani treba da znaju da će se on kao predsednik Srbije sprovoditi stvarnu politiku mira i stabilnosti a ne "pospešivanje sukoba".

Janković je ocenio i da će posle pobede na predsedničkim izborima, uprkos "nefer uslovima", i posle Vučićevog poraza, u Srbiji doći do ozbiljnih političkih promena.

"Ovo je toliko nemoguća misija i nefer borba da ću pobediti... to, negde iz stomaka osećaju i građani", rekao je Janković.

Odbacio je navode da je on predsednički kandidat "kruga dvojke" - najstrožeg centra Beograda, a tu tvrdnju je nazvao "još jednom od manipulacija vlasti".

"Češće idem u Prijepolje, Priboj i Loznicu nego u 'krug dvojke'... a to je još jedna od manipulacija vlasti koja potcenjuje ljude i koja misli da ucenama i lažima može da im zatvori i oči i uši", rekao je Janković.

Rekao je i da će biti predsednik svih građana, a ne stranaka, i da oni koji budu glasali za njega neće imati više prava od ostalih.
Janković je istakao da insistira na nepartijskom karakteru funkcije šefa države, i da će tako raditi kao predsednik Srbije.

"Predsednik ne može da kaže: 'Ja imam stranku i radiću kako stranka kaže', ...već mora da vodi državu u interesu svih građana koji moraju da znaju sva svoja prava", rekao je Janković.

Janković je naglasio i da predsednik Republike treba da izražava državno jedinstvo i da mora da bude podjednako blizak svim legitimnim poltičkim opcijama.

"Zalagaću se za državu u kojoj će državni organi raditi u skladu sa zakonima i Ustavom.. ako je sud nezavisan. Niko ne može da radi u njegovo ime, ako je zaštitnik građana nezavisan, niko ne može da radi u njegovo ime...", objasnio je Janković.

Naglasio je da je Srbiji potreban takav poredak u kojem će se zakoni podjednako odnositi na sve, "i po danu i po noći, i u Beogradu i u Čačku".

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво