Читај ми!

SNS pobedio i u Beogradu

SNS je i na izborima u Beogradu ostvario ubedljivu pobedu i osvojio 43,6 odsto glasova, pokazuju podaci Cesida. Drugi je DS sa 15,8, a sledi koalicija oko SPS-a sa 11,6 odsto. Cenzus je prešao i DSS sa 6,5 odsto.

23.10 - GIK: SNS je, prema preliminarnim rezultatima, ubedljivo pobedio na izborima u Beogradu osvojivši 45,65 odsto glasova, a iznad cenzusa su još DS, koalicija oko SPS-a i DSS.

23.05 - Cesid: Koalicija oko SNS-a osvojila 43,6, DS 15,8, koalicija oko SPS-a 11,6 i DSS 6,5 odsto glasova. 

22.50 - Goran Vesić je rekao da će, prema glasovima prebrojanim do 22 sata, SNS u Skupštini Beograda imati 66 od 110 odborničkih mandata.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Cesida, SNS je osvojio 43,6 odsto glasova za Skupštinu Grada Beograda. Drugi je DS sa 15,8, a sledi koalicija oko SPS-a 11,6 odsto. Cenzus je prešao i DSS sa 6,5 odsto.

Prema Cesidovim podacima, "Dveri" su osvojile 3,7 odsto glasova, NDS 3,6, LDP 3,1, SRS 1,9, Igor Brakus osvojio je 1,4 i URS 1,2 odsto glasova.

Na izborima je glasalo 49,9 odsto birača.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u sedištu stranke rekao da je uveren da će SNS i u gradu moći samostalno da formira izvršnu vlast.

Upitan kada će ta stranka saopštiti ime gradonačelnika, Vučić je zamolio za strpljenje, dodavši - "za nekoliko dana".

Kandidat SPS-PUPS-JS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Antić izjavio je da je SPS u Beogradu ostvario solidan, ali ne i dobar rezultat, iako je osvojio 30.000 glasova više nego 2012. godine.

Antić je čestitao SNS-u na izbornoj pobedi u Republici i Gradu navodeći da sada ne može da priča o eventualnom učešću SPS-a u gradskoj i republičkoj vlasti jer posle, kako je rekao, "ovako impresivnog rezultata SNS-a treba sačekati nekoliko dana da bi se govorilo o eventualnim budućim koalicijama".

Građani Beograda birali su danas između 23 liste na 1.178 biračkih mesta. Pravo glasa imala su 1.597.624 birača. 

Skupština Grada Beograda ima 110 odbornika, a oni se biraju na period od četiri godine.

Skupština Grada smatra se konstituisanom izborom predsednika Skupštine Grada i postavljanjem sekretara Skupštine Grada.

Gradonačelnika Beograda bira Skupština Grada, iz reda odbornika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Na zbirnom izbornom listiću, koalicija okupljena oko SNS-a bila je pod rednim brojem jedan, druga koalicija SPS-PUPS-JS, treća Demokratska stranka Srbije, četvrti LDP, peti SRS, šesti URS, a sedma lista "Ćirilica za Beograd - Grupa građana".

Izborna lista "Sa Demokratskom strankom za demokratski Beograd - Dragan Đilas" bila je osma na zbirnom izbornom listiću, deveta je lista "Demokratija-Evropa-Srbija", deseta "Treća Srbija", a 11. lista "Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni - Zajedno za Srbiju".

Pod rednim brojem 12 bila je lista "Dveri", 13 "Patriotski front - Dr Borislav Pelević", 14 Savez vojvođanskih Mađara, 15 "GEPS za Beograd ", 16 Stranka Rusa Srbije, 17 Ekonomski pokret Branka Dragaša, 18 Građanski pokret "Jeste SVEjeDNO" koji predvodi radio-voditelj Igor Brakus, a pod rednim brojem 19 je lista "Patriotizam u parlament - 1389 - Miša Vacić".

Lista "Grupa građana - Akademik dr Jovan I. Deretić - Slobodna Srbija" bila je na zbirnom izbornom listiću pod rednim brojem 20, dok je na mestu broj 21 lista "Dosta je bilo - Saša Radulović".

Na zbirnom izbornom listiću 22 bila je lista "Nijedan od ponuđenih odgovora", a 23 je lista "Beli listići" koju je podnela istoimena grupa građana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво