Читај ми!

Dačić: Izjasniti se o povratku porodice Milošević

Posle 14 godina treba konačno da se zna da li porodica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića može da se vrati u Srbiju, kaže lider SPS Ivica Dačić. Treba da se zna da li se oni gone, to je pravno a ne političko pitanje, ističe Dačić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da "posle 14 godina treba konačno da se zna" da li porodica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića može da se vrati u Srbiju i istakao da to nije političko nego pravno pitanje.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da je red da se to pitanje reši, ali da niko nije imao političke hrabrosti da se suoči s njim.

"Nisam s njima (porodicom Milošević) u dobrim odnosima, ne govorim da je to naš politički uslov (povratak u Srbiju). Ako su krivi, neka budu osuđeni", rekao je predsednik SPS-a.

Dačić je istakao da je o tom pitanju razgovarao i sa nekadašnjim predsednikom Srbije i DS-a Borisom Tadićem 2008. godine.

Prema njegovim rečima, u rešavanju statusa porodice Milošević ne vidi ništa sporno i treba odgovoriti na pitanje da li neko sme da se vrati u zemlju, da li se protiv nekog vodi postupak, da li ima poternica i da li će biti hapšenja.

"Neko treba da saopšti da li se (Miloševići) gone. To su pravna pitanja, ne politička, ova vlast sigurno ne progoni porodicu Milošević", rekao je lider SPS-a.

On je naveo da je porodica Milošević razočarana odnosom Srbije prema Slobodanu Miloševiću i, ne računajući njegovu suprugu Mirjanu Marković, ne žele da dođu u Srbiju jer smatraju da se država nekorektno ponela prema bivšem predsedniku.

"Ne tražimo aboliciju, ali posle 14 godina treba da se zna da li je neko odgovoran. To nije u našim rukama, to je u rukama pravosuđa", rekao je Dačić.

Dačić uručio policajcima ključeve stanova

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio je ključeve stanova četvorici policajaca iz Subotice, koje će zakupljivati na određeno vreme.

Dačić je u Palati Srbija rekao da će MUP nastaviti akciju kojom pokušava da reši stambene probleme mnogih zaposlenih u tom ministarstvu i ocenio da se u poslednjih godinu dana vodi iskreni dijalog sa sindikatima u MUP.

"Sindikati su legalizovani i sa njima se vodi dijalog. Ima ih mnogo pa je dijalog svakodnevni", rekao je Dačić i dodao da je važan dogovor o kolektivnom ugovoru koji ističe do kraja godine.

Govoreći o brizi za pripadnike MUP, Dačić je naveo da je prvi put u poslednje dve, tri godine, policajcima isplaćen prekovremeni rad i rad na praznik i da taj novac ranije nisu dobijali zbog nepreciznosti Zakona o policiji i njegove neusklađenosti sa drugim zakonima.

On je rekao da nikada nije sprovedena odredba zakona po kojoj policajci imaju od 30 do 50 odsto veće plate od drugih državnih službenika i da se zato isplaćuje mesečno po 10.000 dinara zaposlenima u MUP kako ne bi podnosili tužbe sudu. 

Najavio je da će osnovno pitanje kojim će se baviti u narednom periodu biti socijalno-ekonomski položaj zaposlenih u MUP, opremanje jedinica, bolja organizacija u MUP koja će omogućiti uštede, kao i rešavanje stambenog pitanja.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво