Читај ми!

Tomislav Nikolić predsednik Srbije

Kandidat SNS-a Tomislav Nikolić pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora sa 49,8 odsto glasova, pokazuje konačna procena Cesida. Boris Tadić osvojio 47 odsto glasova. Ukupno je glasalo 46,3 odsto upisanih birača. Nikolić rekao da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta, kao i da će zaštititi narod na Kosovu i Metohiji. Tadić čestitao Nikoliću pobedu.

23.20 - RIK: Na osnovu 75,92 odsto obrađenog biračkog materijala, Tomislav Nikolić osvojio 49,76 odsto glasova, a Boris Tadić 47,15 odsto. Odziv 46,80 odsto. 

22.07 - Konačna procena Cesida: Tomislav Nikolić osvojio je 49,8 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora, a Boris Tadić 47 odsto. 

22.02 - RIK: Na osnovu 52, 51 odsto biračkih mesta Tomislav Nikolić vodi sa 50,21 odsto glasova, dok Boris Tadić ima 46,77 odsto.

21.43 - Boris Tadić čestitao Tomislavu Nikoliću pobedu.

21. 35 - Cesid: Na osnovu 97 odsto uzorka, Tomislav Nikolić vodi sa 49,8 odsto, dok Boris Tadić ima 47,0 odsto.

21.30 - Tomislav Nikolić rekao je da je, zahvaljujući građanima Srbije, pobedio na predsedničkim izborima i zahvalio svima koji su glasali. Srbija neće skrenuti sa evropskog puta i braniće teritorijalni integritet, rekao Nikolić i dodao da želi da bude predsednik svih građana.

21. 25 - Cesid: Na osnovu 92 odsto uzorka, Tomislav Nikolić vodi sa 49,7 odsto, dok Boris Tadić ima 47,1 odsto.

21. 15 - Cesid: Na osnovu 88 odsto uzorka, Tomislav Nikolić vodi sa 49,9 odsto, dok Boris Tadić ima 46,9 odsto.

20.58 - Cesid: Tomislav Nikolić vodi sa dva procenta razlike ispred Borisa Tadića.

20.57 - Aleksandar Vučić objavio da je Srbija dobila novog predsednika Tomislava Nikolića.

20.55 - Cesid: Na osnovu 72 odsto uzorka, Tomislav Nikolić ima 49, 4 odsto, a Boris Tadić 47, 4.

20.40 - Cesid: Na osnovu 50 odsto uzorkovanih biračkih mesta, vodi Tomislav Nikolić sa 49,4 odsto, a Boris Tadić ima 47,7.

Kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora sa 49,8 odsto glasova, pokazuje konačna procena rezultata izbora koje je objavio Cesid. Kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić osvojio je 47 odsto glasova izašlih birača. Ukupno je glasalo 46,3 odsto upisanih birača.

 

Tomislav Nikolić je u četvrtom pokušaju postao predsednik Srbije. 

I pre objavljivanja konačne procene, Nikolić je proglasio pobedu i poručio da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta, kao i da će zaštititi narod na Kosovu i Metohiji.

"Postoji božija pravda", rekao je Nikolić u prvom obraćanju novinarima u Izbornom štabu SNS-a i dodao da je pobedio zahvaljujući narodu Srbije.

Lider naprednjaka je, posle objavljivanja konačne procene rezultata, poručio da u Srbiji više ne sme da bude neprijatelja, već samo političkih suparnika i dodao da će od sutra "svi ponovo biti prijatelji".

"Razgovarao sam sa prijateljima i mnogima koji su pokušavali da obezbede pobedu drugoj strani. Mi ćemo od sutra ponovo biti prijatelji, zato što ne želim da u Srbiji bude neprijatelja, može da bude samo političkih suparnika, ali ne i neprijatelja", naveo je Nikolić.

"Želim normalnu Srbiju u kojoj će jednog dana i SNS i mene da pobedi bolji od nas", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je imao razgovor i sa Borisom Tadićem koji je, kako je objasnio, ličio na njihove stare razgovore, kao i da je imao "kurtoazni razgovor" sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem.

Na pitanje da li je Jorgovanka Tabaković još uvek kandidat za premijera, odgovorio je: "Mislim da će ona da bude premijer."

Nikolić: Imaću dobre odnose sa svima u regionu

Novoizabrani predsednik Srbije najavio je da će imati dobre odnose sa predsednicima svih država u regionu i najavio da će posetiti Moskvu, Brisel i Vašington.

"Imaću dobre odnose sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i drugim predsednicima države u regionu, jer se sa ljudima koji vode države i narode, odnosi ne grade na ličnim simpatijama", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Naveo je da on, kao Šumadinac, "nema genetske predispozicije" da mrzi Hrvatsku i da je potrebno "samo da Hrvatska pokaže da je zaslužila" da bude članica EU i da reši pitanje proteranih Srba i njihove imovine.

Nikolić je istakao da je Crna Gora država sa kojom Srbija sada ima lošije odnose nego sa Hrvatskom.

"To je meni neprirodno. U Crnoj Gori živi mnogo građana koji se izjašnjavaju kao Srbi i njima treba omogućiti najbolje uslove za život, a njihovoj deci najbolje uslove za napredovanje i na tome ću intenzivno raditi i sa vlašću i sa opozicijom u Crnoj Gori", rekao je Nikolić.

Najavio je i da će tražiti sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jer je "Nemačka glavni saveznik Srbije".

Nikolić je dodao da je prihvatio poziv Jedinstvene Rusije da 25. maja govori na kongresu stranke Vladimira Putina u Moskvi i da bi "drage volje" otišao na taj kongres.

Čestitka Borisa Tadića

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić čestitao je Tomislavu Nikoliću na pobedi.

"Pobeda je bila fer i zaslužena i želim mu sreću u obavljanju ove vrlo teške dužnosti", rekao je Tadić u prvom obraćanju javnosti po objavljivanju rezultata.

Lider DS-a rekao je da neće biti novi premijer, a da će od sutra početi razgovori o koalicijama i formiranju nove vlade.

Nije želeo da spekuliše da li će biti kohabitacije jer, kako kaže, formiranje vlade neće zavisti samo od Demokratske stranke.

Tadić ističe da nije razočaran zbog izbornog poraza, jer je svestan da je to uvek bila mogućnost.

"Za nama su teške četiri godine. Živeli smo u uslovima koji su potpuno vanredni u ekonomskom smislu i biklo je logično da sva odgovornost ide ka predsedniku Srbije", objasnio je Tadić.

Građanima Srbije Tadić je poručio da podrže evropske integracije, a svim politički činiocima da zadrže dosadašnja strateška opredeljenja.

Glasači u Srbiji po deseti put birali su prvog čoveka države. Ustav Srbije predviđa da se izbori za predsednika održavaju svake pete godine.

Funkciju predsednika Srbije do sada su obavljali Slobodan Milošević, Milan Milutinović i Boris Tadić.

Prema Ustavu, predsednik Srbije nadležan je da predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže parlamentu kandidata za premijera, predlaže nosioce funkcija, postavlja i opoziva ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma diplomatskih predstavnika, odlučuje o pomilovanjima i odlikovanjima.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво