Читај ми!

Bez novina za glasanje u dijaspori

Biračka mesta u inostranstvu još nisu određena, kažu u RIK-u, ali dodaju da neće biti posebnih novina za glasanje u dijaspori. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima moći će da glasaju i oni građani Srbije koji u vreme izbora budu van zemlje.

Na predstojećim majskim izborima građani Srbije u dijaspori, ali i oni koji se tada budu zatekli van zemlje, moći će da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima će, zavisno od prijavljenog broja birača, biti otvorena biračka mesta.

Član Republičke izborne komisije Miodrag Petrović rekao je Tanjugu da još nisu utvrđena biračka mesta ni u Srbiji ni u inostranstvu, ali da neće biti posebnih novina, osim što će građani koji misle da će tog dana biti u inostranstvu moći do 15. aprila da se prijave svojim lokalnim zajednicama kako bi im to pravo bilo omogućeno.

Oni će automatski biti izbrisani iz biračkog spiska u Srbiji i biće upisani u poseban birački spisak u inostranstvu na određenom biračkom mestu. Po završetku izbora, kako je rekao Petrović, takođe automatski, biće vraćeni u birački spisak u Srbiji.

U Ministarstvu za dijasporu kažu da još čekaju precizne instrukcije Ministarstva spoljnih poslova, koje je nadležno za glasanje u dijaspori.

"Sačekaćemo instrukcije nadležnog ministarstva spoljnih poslova, s obzirom da su diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) u sistemu mreža tog ministarstva koje će i organizovati glasanje u njihovim objektima", rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva dijaspore Miodrag Jakšić.

Jakšić je naveo da će izbori u dijaspori svakako biti organizovani, a da bi jedan od uslova trebalo da bude da se 100 birača prijavi na jednom biračkom mestu da bi ono bilo otvoreno.

"Znači, svuda gde bude prijavljeno 100 birača u poseban birački spisak, tu će biti održani izbori u diplomatsko-konzularnih predstavništima", rekao je Jakšić.

Državni sekretar je podsetio da je na prethodnim izborima oko 10.000 birača izlazilo da glasa, precizirajući da je 2007. godine bila upisana 31 hiljada, a izašlo je oko 9.000, dok je 2008. godine upisano oko 50.000 građana u dijaspori, a na glasanje je izašlo nešto više od 10.000.

Jakšić je objasnio da se svi građani Srbije u dijaspori vode kao građani na privremenom radu, da su mnogi od njih upisani u biračke spiskove u opštinama gde se vode, gde imaju domaćinstva u Srbiji, adresu prebivališta...

Procedura za glasanje

Da bi glasali u inostranstvu moraju da se prijave DKP-u, a onda se obaveštava Ministarstvo za lokalnu samoupravu, koje ih briše iz biračkog spiska u opštini, a prebacuje u privremeni birački spisak za dijasporu.

Prema rečima Jakšića, za sada je izvesno da je raspisan poziv našim građanima u dijaspori da se prijave najbližem DKP-u u birački spisak, koji se zove poseban.

"Taj proces traje do zaključenja posebnog biračkog spiska, kada ćemo znati koliko birača ima", rekao je Jakšić i dodao da će oni onda dobiti poziv da glasaju na određenom biračkom mestu.

U vezi sa izlaskom na izbore u inostranstvu oglasio se i Svetski srpski kongres (S SK) koji traži da se omogući glasanje poštom jer u suprotnom, "srpska dijaspora neće priznati rezultate izbora".

U saopštenju SSK-a navodi se da dijaspora pred svake izbore, da bi glasala, mora da ispuni veliki broj formalnosti i izlaže finansijskom trošku zbog putovanja do DKP. Kongres najavljuje i da će vršiti monitoring izbornog procesa, a da će eventualne prigovore proslediti OEBS-u.

Jakšić ističe da se planira uvođenje mogućnosti elektronskog glasanja i da sistem pošte može da odgovori osnovnim zahtevima za takav način glasanja, što omogućava da se krene u razradu te ideje.

On kaže da država želi da omogući građanima glasanje "na daljinu", putem pošte ili elektronske pošte, i podvlači da se ozbiljno na tome radi, da su urađena istraživanja, analize, elaborati i prikupljena sva relevantna međunarodna iskustva, kao i preporuke evropskih tela nadležnih za sprovođenje izbora.

"Radi se na tome da naš sistem mreža, odnosno pošte i interneta bude na dovoljno visokom bezbedonosnom nivou, da bi se to moglo i organizovati", rekao je Jakšić. Državni sekretar je, međutim, istakao da ne treba žuriti i podsetio da ni mnoge razvijene zemlje nemaju mogućnost glasanja "na daljinu" niti razmišljaju o tome.

"Ne treba ni mi da pošto-poto žurimo, pa da to bude loše i da zbog toga padne senka na izbore, izborne radnje i na same rezultate izbora", dodao je Jakšić.

Izborni turizam

Što se tiče praćenja izbora, član RIK-a Miodrag Petrović kaže Tanjugu da je do sada samo CESID uputio zahtev za posmatranje izbora, ali da očekuje i druge koji su zainteresovani za izborni proces da to učine.

Kada je reč o izborima u inostranstvu i za posmatrače važe potpuna ista pravila kao i u Srbiji, precizirao je Petrović.

Komentarišući takozvani "izborni turizam sa prošlih izbora" koji su kritikovali i birači u dijaspori, Petrović je rekao da će ovoga puta RIK snositi troškove za članove biračkih odbora u stalnom sastavu, da će oni biti jednako plaćeni u inostranstvu kao i u Srbiji.

Oni koji žele da imaju članove u proširenom sastavu i da ih pošalju u inostranstvo moraće sami da snose troškove, naveo je Petrović. "Ovoga puta pravila su ista kako za Srbiju tako i za inostranstvo", rekao je Petrović.

List Politika podsetio je na glasanje pre četiri godine u inostranstvu i na slučaj da je iz Srbije došlo 18 posmatrača da nadgleda glasanje 80 birača iz dijaspore u Bostonu što je Srbiju, kako se tvrdi, koštalo 50.000 dolara.

U istom tekstu se navode i primeri glasanja u Lisabonu gde je 60 birača "posmatralo" 12 posmatrača, u San Francisku sa 90 birača i 20 posmatrača, Kini 46 izašlih na birališta a "posmatralo" ih je 30.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво