"Poslednja velika avantura"

Zbirka priča Pavla Zelića "Poslednja velika avantura" je prvo delo fantastike i horor žanra, u izdanju Matice srpske. Autor kaže da su to uzbudljive priče, u kojima, jakim zapletetima i upečatljivim likovima, pokušava da zabavi i ponekad uplaši čitaoce.

Prva zbirka priča naučne fantastike i horora beograđanina Pavla Zelića "Poslednja velika avantura", jedan je od tri najbolja rukopisa pristigla na prošlogodišnji konkurs Matice srpske za dela autora do 30 godina.

Nagrada konkursa je objavljivanje zbirke u ediciji Matice srpske "Prva knjiga". Ovo je prvi put da ta institucija kulture publikuje delo koje se svrstava u žanrovsku književnost.

"Poslednja velika avantura" sadrži trinaest priča Pavla Zelića ranije objavljivanih u novinama, književnim i popularnim časopisima Politika, Politikin zabavnik, Gradina, Ulaznica kao i u domaćim i inostranim antologijama fantastike.

Po rečima autora, to su uzbudljive priče u kojima pokušava jakim zapletetima i upečatljivim likovima da zainteresuje, zabavi i ponekad uplaši čitaoce.

"Volim da se poigravam sa žanrovskim obrascima, sa elementima kao što su zombiji, roboti, duhovi, ali pokušavam da učinim nešto originalno sa svakim od tih elemenata, da ga učinim pre svega mojim a takođe da donesem nešto novo u našu književnost", navodi Pavle Zelić.

Bilo da je reč o majmunu Samiju, poslednjoj pravoj životinji u Beogradskom zoološkom vrtu, dečaku koji se bori sa zlodusima na odeljenju intenzivne nege klinike u Tiršovoj ili o Zmajevima Santjaga, sve su to priče o prvim i možda poslednjim velikim avanturama njegovih junaka.

Zelić voli egzotične predele, a osim događaja iz detinjstva, inspirišu ga i novinski članci. Akteri većine priča su deca, jer se dete lakše prepušta fantastičnim događajima. Zelić kaže da su deca "iskonski bliže onostranom".

"Zato mi je bilo zanimljivo da se deca pojavljuju kao junaci, ali kao glavni borci protiv ili sa fantastičnim elementima", ističe autor.

Da je fantastika među srpskim stvaraocima popularna svedoči i podatak da je prošle godine objavljeno više od 20 romana i zbirki priča koji pripadaju tom žanru.

broj komentara 0 pošalji komentar