Što pre novi Pravopis srpskog jezika

Neophodno sastaviti novi Pravopis i drugo izdanje Jednotomnog rečnika srpskog jezika, zaključeno je na sednici Odbora za standardizaciju srpskog jezika. Ministarstvo nedovoljno pomaže rad ovog odbora.

Ivan Klajn, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, je na sednici ovog tela, upozorio da je nophodno što pre objaviti novo, dopunjeno izdanje Pravopisa srpskog jezika , a posao stoji jer se komisija za praćenje i istraživanje pravopisa nije sastala godinu dana.

Na sednici je kritikovan rad Ministarstva prosvete i ukazano je da ne podržavaju dovoljno rad ovog tela.

Klajn je istakao i  da je novo izdanje pravopisa trebalo da bude završeno do Beogradskog sajma knjiga.

Članovi odbora su zaključili da je potrebno pripremiti drugo, dopunjeno izdanje Jednotomnog rečnika srpskog jezika Matice srpske, jer su izneli brojne primedbe na prvo izdanje koje je objavljeno prošlog decembra.

Prvi jednotomnik, po njihovim rečima sadrži brojne zastarele reči, a nema mnogih novih izraza koji su se odomaćili u srpskom jeziku, masivan je i samim tim nezgogan za upotrebu, pa ga je neophodno štampati na tanjem papiru i u manjem formatu.

Milan Tasić iz "Beogradske knjige" je rekao kako ne veruje da iko u Matici planira drugo izdanje, jer po njegovim saznanjima tiraž prvog rečnika nije odštampan do kraja, a nisu ni izmireni dugovi prema izdavačima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 03. jul 2008, 20:04) - NN [neregistrovani]

.

"Prvi jednotomnik, po njihovim rečima sadrži brojne zastarele reči, a nema mnogih novih izraza koji su se odomaćili u srpskom jeziku, masivan je i samim tim nezgogan za upotrebu, pa ga je neophodno štampati na tanjem papiru i u manjem formatu."

Ili obezbediti i odgovarajuću digitalnu formu...

(četvrtak, 03. jul 2008, 19:07) - Душан [neregistrovani]

наставак

Турцизма (а у новије време и американизма) је било и биће, и боље је да кажемо фајл него досије, фолдер него датотека и остало, јер не можемо као хрвати да преведемо сваку реч, а да то звучи како треба, јер ни њима не полази за руком. А тек нама, ха, ха...

(četvrtak, 03. jul 2008, 19:06) - Душан [neregistrovani]

ха, ха, коментар

Претходни правопис је требало одавно да се заврши. Није изашла ни верзија у .pdf-у. Моје мишљење је да се заврши оно што је започето, јер док се нови правопис спроведе у дело, ко зна где ћемо бити.

(ponedeljak, 30. jun 2008, 09:02) - Ivana [neregistrovani]

Nova gramatika ili suzbijanje Beogradskog ulicnog?

Ja se visse brinem za srpski jezik sam po sebi nego za to ssto nemamo nijednu knjigu kao dokaz njegove unakazenosti. Zasto bi neko morao da da podstreka satiranju najlepseg jezika na svetu time sto ce to i ozvaniciti novim ali bukvalno pod znacima navoda "pravopisom"? Ministarstvo prosvete i ako planira nesto da radi po tom pitanju trebalo bi da radi na "Recniku zabranjenih reci u Srba". Od ovih novih zapadnjackih tudjica ( kakve su daunloud, zipovanje, fleska, fitnes, aerobik, fastfud, kul, onlajn, stend baj itako dalje i tako dalje...) omilile su mi se one nase stare dobre tudjice turskog i germanskog porekla. Nekako su mnogo srpskozvucnije...

(subota, 28. jun 2008, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

Nova gramatika ili suzbijanje Beogradskog ulicnog?

Српском језику ништа не фали ни са старим издањем. Нашем језику нису потребне стране речи нити треба многе сленгове окарактерисати као адекватне речи. И особно верујем да је највећи проблем Београд и начин на који млади тамо говоре. Убише нам језик тотално.

(subota, 28. jun 2008, 00:19) - Vlada [neregistrovani]

Novi pravopis pod hitno

Pod hitno je potreban novi "Pravopis". Treba da znamo koje strane izraze prihvatamo kao naše, a za koje da imamo adekvatan prevod...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">