Animirani film u čast Milene Pavlović-Barili

Produkcijom kratkog animiranog filma "Autoportret s belom mačkom" redakcija za kulturu RTS-a pridružuje se obeležavanju 100 godina od rođenja Milene Pavlović-Barili.

Scenario je radila Mirjana Bjelogrlić, crtež Bojana Dimitrovski, animaciju Bogdan Vuković. Ovaj 2D film rađen je u formatu 16:9

Pošto je u nadrealizmu, kao i u animiranom filmu sve moguće, mačka oživljava, silazi sa platna i koristi Milenine slike kao medij, kao kapije za nadrealni put kroz vreme od tridesetih u Parizu, sećanje na detinjstvo u Požarevcu do četrdesetih u Americi.

Bela mačka je arhetip čuvara, i u njenim očima su ključni motivi, simboli podsvesti, figure i likovi iz Mileninog kratkog života.

Mačka će podeliti sa njom strahove devojčice pred nepoznatim svetom odraslih, rastanak roditelja, zbunjujuću žudnju i eros, nostalgiju za Požarevcem, odlazak u neizvesnost neposredno uoči Drugog svetskog rata, kao i kratki, zbunjujući i iznenadni brak sklopljen u tajnosti.

Za elemente animacije autori su u kombinaciji sa softverom koristili ručno izrađene replike i reprodukcije dela Milene Pavlović-Barili.

Autorka Bojana Dimitrovski je ovogodišnja dobitnica nagrade za klasičan izraz u stripu na Salonu stripa u SKC.

Zastupljena je u hrvatskoj antologiji Balkanskih ženskih strip-crtača. Diplomirala je na FLU u Beogradu. Tokom boravka u Kanadi radila je na komercijalnom dizajnu.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 06. nov 2014, 12:04) - anonymous [neregistrovani]

Malo nade ...

Malo nade da nije sve izgubljeno u Srbiji ...

(sreda, 14. maj 2014, 14:25) - MARE [neregistrovani]

:)

Odličan animirani film...svidjaju mi se reprodukcije njenih dijela i činjenica da je u tako kratkom filmu obuhvaćen njen cio život.

(petak, 25. jun 2010, 00:36) - vesna [neregistrovani]

likovna umetnost

Ovo je zaista super odradjeno!Skroz je pozitivno!!!!

(četvrtak, 11. feb 2010, 09:08) - anonymousvules [neregistrovani]

bravo

ovo je omaz nasoj miljenici mileni barili

(utorak, 15. dec 2009, 21:05) - saleador [neregistrovani]

Lepo

Cestitke umetnici i svima koji stoje iza ideje i realizacije ovog filma. Hvala za prikazani raskosni talenat i otimanje od zaborava nesumnjivo izuzetne slikarke na ciji dar i poreklo moramo biti ponosni.

(subota, 05. dec 2009, 04:38) - anonymous [neregistrovani]

Wow!

Predivno. Veliko hvala rts-u iz dijaspore za postavljanje filma na sajtu. Da li je ovaj kratak film anticipacija vaskrsenja srpske umetnosti koja je u zadnje dve decenije pomalo utihnula?

(utorak, 17. nov 2009, 19:41) - Vera [neregistrovani]

Pohvala

Sjajna multimedijalna ideja, sjajna realizacija, sjajan rezultat! Molim Vas ostavite snimak na sajtu. Ostavite priliku da ga pogleda svako ko, kao ja, nije bio u prilici da to ucini gledajuci redovan program. Hvala na uzitku.
S' postovanjem, Vera

(ponedeljak, 09. nov 2009, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Srdačne čestitke

Zbog obaveza nisam bila u mogućnosti da pogledam film 5.novembra, ali sam vam zahvalna što ste ga stavili na web site.

Srdačne čestitke ekipi koja je na zanimljiv način uspela da pruži rekonstrukciju Mileninog života i rada.
Mnogo uspeha i sve najbolje
Jelica

(subota, 07. nov 2009, 20:03) - ljiljana [neregistrovani]

Dozivljaj

plasila sam se da necu odgledati ovaj film.Zahvalna sam sto ste mi omogucili da, kroz oko ove talentovane umetnice,(Bjelogrlic)na drugi nacin dozivim Milenin rad i zivot

(četvrtak, 05. nov 2009, 23:46) - anonymous [neregistrovani]

Repreze

Kada ce biti reprize?