Ljiljani Dugalić uručena Andrićeva nagrada

Književnica Ljiljana Dugalić dobitnica je Andrićeve nagrade za najbolju knjigu pripovedaka u 2007. godini. Žiri jednosglasan u dodeli nagrade zbirki pripovedaka "Akt".

Plaketu Ive Andrića, Ljiljani Dugalić je na svečanosti u zadužbini koja nosi ime srpskog književnog nobelovca uručio književnik i akademik Mihajlo Pantić.

Žiri, u koji su činili Miroslav Egerić, Milivoj Nenin i Dušica Potić, jednoglasno je nagradu dodelio Ljiljani Egerić za zbirku pripovedaka "Akt".

"Knjiga pripovedaka Ljiljane Dugalić ukršta svakodnevni život u detalje stvarnosti sa diskretnim lirizmom i iznijansiranim poniranjem u čovekove unutrašnje prostore, oblikujući duboke sfere intimnih svetova", naveo je žiri u obrazloženju za dodelu nagrade.

Ljiljana Dugalić (49) napisala je zbirke pesama "Iza bordo kapije", "Drvo sred vrta", "Rekvijem za svica", "Katedrala u koferu" i knjige pripovedaka "Ram", "Čovek iz" i "Akt".

Andrićeva nagrada dodeljuje se od 1976. godine, a među njenim dosadašnjim dobitnicima su Dragoslav Mihailović, Danilo Kiš, Milorad Pavić, Svetlana Velmar Janković, Mihajlo Pantić, Ljubica Arsić i drugi.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">