Dupla kruna predstavi "Gospođa ministarka"

Na ovogodišim "Danima komedije" u Jagodini, poklopila su se mišljenja stručnog žirija i publike: najboljom predstavom proglašena je "Gospođa ministarka" beogradskog pozorišta Boško Buha. "Zlatni ćuran" za životno delo pripao je Radi Đuričin. Ove godine čak tri glumca ponela "statuetu ćuran" za najbolja ostvarenja.

Na 43. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Danima komedije" sinoć je odigrana poslednja predstava u konkurenciji za nagrade, a stručni žiri je kao najbolju proglasio "Gospođu ministarku".

Ta predstava, u režiji Tanje Mandić Rigonat i u izvođenju Pozorišta "Boško Buha" iz Beograda, bila je najbolja i po oceni publike, koja joj je dala ocenu 4,77.

Žiri je radio u sastavu: reditelj Kokan Mladenović (predsednik), dramaturg Branislav Nedić i glumica V. Jovanović.

"Gospođi ministarski" pripadaju obe nagrade - žirija: "Mija Aleksić", i publike "Miodrag Petrović - Čkalja" - statueta "Jovanča Micić", kao i Specijalna diploma dnevnog lista Politika.

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, dobila je ove godine srpska pozorišna i televizijska glumica Rada Đuričin.

Žiri je tri ravnopravne nagrade "statuetu ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Miloradu Mandiću za ulogu Tošice u predstavi "Izbiračica" Koste Trifkovića (Narodno pozorište Beograd), Ivanu Bosiljčiću za ulogu Branka takođe u predstavi "Izbiračica", kao i Goranu Jevtiću za ulogu Živke ministarke u predstavi "Gospođa ministarka" Branislava Nušića (Pozorište "Boško Buha").

Statuetu "ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Nikoli Zavišiću za režiju predstave "Izbiračica".

Nagradu "Nikola Milić", za najbolju epizodnu ulogu, žiri je dodelio Draganu Ostojiću za ulogu Gospođe Diperi u predstavi "Zeko, Zeko" Kolin Sero (Narodno pozorište Kikinda).

Najboljom mladom glumicom, žiri je proglasio Ninu Janković za ulogu Džil, u predstavi "Leptiri su slobodni" Leonarda Gerša (Zvezdara teatar Beograd i Agencija "Kanon"), a za najboljeg mladog glumca Miloša Cvetkovića za ulogu Trogiranina, studenta u predstavi "Veliki manevri u tijesnim cipelama" Ive Brešana (Narodno pozorište Niš).

Nagradu za kostimografiju dobila je Suna Kažić za kostimografiju predstave "Izbiračica", za najbolju scenografiju na festivalu Miraš Vuksanović i Nikola Zavišić, za scenografiju predstave "Izbiračica".

Žiri je specijalnu nagradu dodelio Nataši Ilić, lektoru predstave "Veliki manevri u tijesnim ulicama".

Nagrade će biti uručne večeras, na Svetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, napisao Bret Bejli.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Pozorište "Slavija" Beograd, izvešće predstavu "Povratak u Montenegro" Željka Mijanovića u režiji Slavenka Saletovića.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bio je reditelj Jug Radivojević.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

broj komentara 0 pošalji komentar