Jugu Radivojeviću "Nušićeva nagrada"

Ovogodišnji dobitnik "Nušićeve nagrade" je reditelj Jug Radivojević. Pozorišni festival "Nušićevi dani" u Smederevu dodelio Radivojeviću nagrada za postavke Nušićevih dela i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike.

Reditelj iz Beograda Jug Radivojević ovogodišnji je dobitnik "Nušićeve nagrade", saopštava Gradska uprava Smedereva.

Nagradu dodeljuje pozorišni festival "Nušićevi dani" u Smederevu za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu.

Radivojeviću je dodeljena nagrada "za postavke dela Branislava Nušića i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike".

Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: Teatrolog dr Dragana Čolić Biljanovski (predsednik), književni i pozorišni kritičar Milosav Buca Mirković i umetnički direktor "Nušićevih dana" Sava Đuričić.

Nušićevi komadi u režiji Radivojevića, učestvovali su na smederevskom festivalu sa velikim uspehom.

"Ožalošćenu porodicu" u produkciji Opere i teatra Madlenijanum, stručni žiri je 2009. godine proglasio najboljom na festivalu.

Takođe, predstavu "Put oko sveta" u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i festivala "Dani komedije" u Jagodini 2011. godine publika je proglasila najboljom.

"Nušićeva nagrada" se sastoji od novčanog iznosa i statuete Branislava Nušića koju je izradio vajar Vlasta Filipović, a Radivojeviću će biti uručena na predstojećim, 30. "Nušićevim danima" u Smederevu, u aprilu.

Nagrada je ustanovljena 2011. godine i dodeljuje se bijenalno, a prvi laureat je reditelj Egon Savin.

Festival "Nušićevi dani" pokrenut je 1984. godine u Smederevu, sa ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u tom gradu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 26. feb 2013, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Mishabjelic

Srpska deco gledajte i citajte Nusica. I ne samo kao dramaturga vec i kao beskompromisnog borca za slobodu izraza i pravu demokratiju.

(subota, 23. feb 2013, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

Bravo! Trud i strpljenje se uvek isplate.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">