Britanci zabrljali u Helmandu

Sjedinjene Američke Države i predsednik Avganistana Hamid Karzai smatraju da britanske snage nisu dorasle zadatku obezbeđivanja oblasti Helmand, bez američke podrške, navodi se u depešama koje je objavio "Vikiliks".

U poslednjoj seriji američkih dokumenata koje je objavio Vikiliks, navode se oštre kritike na račun britanskih vojnih napora u Avganistanu.

U diplomatskim depešama, koje je preneo londonski Gardijan, iznose se ocene američkih i avganistanskih zvaničnika da britanske snage nisu u stanju da same uspostave bezbednost u avganistanskoj pokrajini Helmandu.

Objavljena je izjava Dana Meknila, američkog generala koji se nalazio na čelu NATO snaga 2007. godine, da su Britanci zabrljali u Helmandu.

U drugoj depeši, bivši ministar inostranih poslova Avganistana iznosi svoje razočaranje britanskim snagama, rečima: "Oni nisu bili spremni da se aktivno bore kao američki vojnici".

U depeši iz američke ambasade s kraja 2008. godine navodi se da se Amerika i predsednik Karzai slažu da britanske snage nisu dorasle zadatku obezbeđivanja Helmanda, bez američke podrške.

Korupcija od vrha

Američki Njujork tajms objavio je na stotine diplomatskih depeša Vikiliksa u kojima opisuju Avganistan kao zemlju u kojoj su mito, iznuda i pronevere norma ponašanja, a poštenjačina samo bolji lažov od drugih.

Američka ambasada, u poruci iz januara, konstatuje da je ministar poljoprivede, izgleda, jedini član novog kabineta za koga se ne zna da je podmićen.

Ono što je izgledalo kao slučaj pobede nad korupcijom, četvorogodišnja kazna zatvora za gradonačelnika Kabula Abdula Ahada Sahibia, u diplomatskim porukama američke ambasade dobilo je sasvim drugačije objašnjenje.

Sahibi je, kako se navodi, bio žrtva montiranog suđenja, koje je bilo osveta zbog njegovog pokušaja da se suprostavi prevarama u dodeli zemljišta.

Jedan zvaničnik objasnio je diplomatama da postoje četiri nivoa na kojima njegove kolege "skidaju kajmak" sa sredstava koja Amerikanci šalju za razvojne projekte: "Kada se firme nadmeću na licitaciji, zatim, kada se izdaju dozvole za gradnju, pa tokom izgradnje i na kraju na ceremoniji otvaranja".

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 03. dec 2010, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

pozzz

baš mi milo! :)))

(petak, 03. dec 2010, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

,

http://46.59.1.2/