Poternica za Lauševićem ostaje na snazi

Treći opštinski sud u Beogradu odlučio da međunarodna poternica raspisana za glumcem Žarkom Lauševićem ostane na snazi jer nema osnova za njeno povlačenje. Za Lauševićem 2002. godine raspisana međunarodna poternica zbog izvršenja zatvorske kazne od 13 godina.

Posle razmatranja predloga za povlačenje poternice koji je podneo advokat glumca Žarka Lauševića i uvida u pravosnažnu presudu crnogorskog suda, Treći opštinski sud u Beogradu utvrdio je da nema uslova za njeno povlačenje, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Za Lauševićem je 2002. godine raspisana međunarodna poternica radi izvršenja zatvorske kazne od 13 godina, po naredbi Trećeg opštinskog suda u Beogradu, koji je u to vreme bio nadležan za izvršenje presuda članica Državne zajednice SCG.

Laušević je 2001. godine, posle više ponovljenih suđenja, pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog krivičnog dela prekoračenja nužne odbrane, jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Laušević je bio u zatvoru u Spužu, iz koga je pušten posle četiri godine i sedam meseci 1998. godine, kada mu je u Podgorici izrečena presuda kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane.

Posle izlaska iz pritvora, Laušević je 1999. godine otišao u SAD. Presuda je, međutim, ukinuta i u ponovljenom procesu osuđen je na četiri godine zatvora, da bi u žalbenom postupku Vrhovni sud Crne Gore povećao kaznu na 13 godina.

Lauševiću je, prema toj presudi, ostalo da odsluži još osam godina i pet meseci zatvora.

Zahtev za vanredno ublažavanje kazne Lauševiću, koji je njegov advokat podneo Vrhovnom sudu Srbije, raspravljaće se idućeg meseca - po okončanju godišnjih odmora.

Vrhovni sud Srbije mora prvo da zauzme stav da li je nadležan za odlučivanje o zahtevu za vanredno ublažavanje kazne Lauševiću, pošto je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori, u vreme dok su Srbija i Crna Gora bile jedna država.

Laušević je u pritvoru u Njujorku, pošto je 2. jula uhapšen, jer nije imao boravišnu vizu. Sada čeka odluku američkog suda o deportaciji, koja bi trebalo da bude saopštena 14. septembra.

Od odluke američkog suda zavise i dalji potezi Ministarstva pravde Srbije, koji se tiču eventualnog podnošenja zahteva za izručenje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво