Читај ми!

Hag traži imena srebreničkih žrtava

Tužilaštvo Haškog tribunala obavezano da odbrani Ratka Mladića dostavi sve podatke o žrtvama u Srebrenici. "Odluka sudskog veća je izuzetno važna i to je bio i cilj našeg podneska", rekao za Internet portal RTS-a Mladićev advokat Branko Lukić.

Pretresno veće Haškog tribunala naložilo je juče tužilštvu da do 1. novembra dostavi odbrani bivšeg komandanta VRS spisak sa podacima svih žrtava za koje tvrdi da su ubijeni u Srebrenici, potvrdio je za Internet portal RTS-a Mladićev advokat Branko Lukić.

Sud je, inače, odbio prigovor odbrane na validnost same forme optužnice, ali je i doneo odluku o obelodanjivanju podataka o žrtvama.

U saopštenju za javnost sudskog veća, koje vodi slučaj Maldić, kaže se: 

"U zasebnoj odluci Veće je odbacilo zahtev odbrane kojim se osporava forma optužnice zbog nedovoljne identifikacije žrtava, počinilaca, datuma i lokacija.
Veće je zaključilo da nije neophodno da tužilaštvo daje dodatne specifikacije u optužnici, ali da bi moralo, ukoliko posjeduje takve podatke, da ih dostavi odbrani. Veće je naložilo tužilaštvu da podnese spisak s identifikacionim informacijama o žrtavama u ovom predmetu do 1. novembra 2011. godine".

Advokat Lukić smatra da je odluka suda izuzetno važna i da će, po tom osnovu, haško tužilaštvo morati da dostavi tačne podatke o žrtvama koje se Mladiću stavljaju na teret.

"To je bio i cilj našeg podneska. Odbrana je tražila da se dostave tačni podaci o ubijenima, kako bismo mogli da pristupimo istrazi ko su ti ljudi, da li su zaista ubijeni, ako jesu, gde i kada", kaže Lukić za naš portal.

Lukić ističe da je prema navodima Tužilašptva u Srebrenici ubijeno 7.000 ljudi, ali i dodaje da će ovakvom odlukom taj broj morati da bude tačno utvrđen.

Sud je juče, takođe, odbio predlog tužilaštva da optužnica protiv Mladića bude razdvojena, odnosno da mu se za genocid u Srebrenici sudi u posebnom procesu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво