Читај ми!

Kućni zatvor za napad na snimatelja

Trojica napadača na snimatelja RTV "B92" Boška Brankovića osuđena na kazne kućnog zatvora i uslovne kazne. Sud nije poslao poruku da se ne sme tući i šutirati novinar na radnom zadatku, smatra predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Pred Prvim osnovim sudom u Beogradu, trojica napadača na snimatelja RTV B92 Boška Brankovića osuđena su na kazne kućnog zatvora i uslovne kazne.

Okrivljeni Milan Savatović osuđen je na deset meseci kućnog zatvora, Stevan Milićević na šest meseci kućnog zatvora i uslovno na tri godine, a Nikola Lazović na četiri meseca kućnog zatvora i uslovno na tri godine. U kazne će biti uračunato po mesec dana koliko su proveli u pritvoru.

Prema odluci suda, optuženi su krivi, jer su 24. jula 2008. godine tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića fizički napali Brankovića.

Savatović je prvi šutnuo Brankovića, a Milićević i Lazović su stavili kapuljače i sa drugim demonstrantima nastavili fizički napad i šutiranje.

Branković je tada pretučen i zadobio je tešku telesnu povredu, odnosno, prelom kolena.

Savatović, Milićević i Lazović su okrivljeni za krivično delo učestvovanje u grupi koja je počinila nasilje za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Izricanju presude prisustvovali su predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i glavni urednik B92 Veran Matić.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović izjavila je da sud tom presudom nije poslao poruku da se ne sme tući i šutirati novinar na radnom zadatku.

"Ne razumem ovako blagu kaznu. Poruka je da nije težak greh sa stanovišta društva ako se išutira novinar, zato što je kameru uperio prema vama", rekla je Smajlovićeva.

Nezavisno udrženje novinara Srbije je apelovalo na sve novinare i građane da podignu glas protiv takvih presuda "zbog kojih se svi zajedno osećamo posramljeno".

"Strah od nasilnika, i razumevanje, pa i opravdavanje nasilja kao nužnog dela našeg društvenog života, dostiglo je nepodnošljive razmere", navodi se u saopštenju NUNS-a i dodaje da posebno zabrinjava ignorisanje fizičkih napada na novinare.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво