Tužilaštvo zadovoljno nagodbom

Nagodba sa Svetlanom Ražnatović je velika pobeda Tužilaštva, rekao portparol tužilaštva Tomo Zorić. Iznos od 1,5 miliona evra, koji Ražnatovićeva treba da plati, biće uplaćen u budžet Srbije, naveo Zorić.

Portparol Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Tomo Zorić nazvao je sporazum o priznanju krivice sa pevačicom Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom Ocokoljić velikom pobedom Tužilaštva. Zorić je dodao da će, po pravosnažnosti presude, iznos od 1,5 miliona evra biti uplaćen u budžet Srbije.

"Tužilaštvo je zadovoljno postignutim sporazumom i smatramo to svojom velikom pobedom. Nije važno na čiji predlog je sporazum postignut, najvažnije je da su se obe strane usaglasile. Optužene su, takođe, zadovoljne, jer su dobile manje kazne od onih koje bi eventualno bile izrečene na sudu", rekao je Zorić agenciji Beta.

Portparol tužilaštva je istakao da iznos od 1,5 miliona evra "stavlja u senku sve do sad preduzete slične mere u pravosuđu" odnosno da je to ubedljivo najveći iznos koji će biti uplaćen u krivičnim postupcima.

"Reč je o efektivnom novcu, a ne o imovini i drugim stvarima koje zahtevaju čuvanje i licitaciju", naglasio je Zorić i dodao da će tužilaštvo i ubuduće u drugim slučajevima težiti postizanju sporazuma, jer je to, kako je naveo, tekovina moderne demokratije u razvijenim zemljama.

"Ukoliko Viši sud prihvati sporazum, slučaj će biti okončan jednom pravosnažnom presudom na jednom glavnom pretresu, što će doprineti smanjenju troškova postupka i doprineti efikasnosti samog krivičnog postupka", izjavio je Zorić.

Uračunata četiri meseca u pritvoru

Optužene Svetlana Ražnatović i Lidija Ocokoljić priznale su krivicu, u zamenu za kaznu od 1,5 miliona evra i 12, odnosno šest meseci kućnog pritvora.

Ražnatovićeva je priznala da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju u vezi sa prodajom deset fudbalera, za šta je dobila devet meseci kućnog pritvora, i krivično delo nedozvoljenog držanja oružja, za koje je dobila tri meseca kućnog pritvora.

Ražnatovićeva će u kućnom pritvoru provesti osam meseci, jer joj se u kaznu uračunavaju četiri meseca koja je provela u zatvoru. Svetlana Ražnatović, takođe, neće imati pravo da se pojavljuje u javnosti tokom osam meseci izdržavanja kazne.

Osobe osuđene na kućni zatvor 24 sata moraju da nose elektronsku narukvicu, moraju redovno i da plaćaju telefon i struju kako bi sistem nadzora funkcionisao. Ako neko prekrši propise, može biti poslat u zatvor.

Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, objašnjava da se osoba osuđena na takvu kaznu kontroliše tako što se elektronska naprava stavlja na nožni zglob i prati se na monitoru u dežurnom operativnom centru 24 sata", objašnjava Obradović.

Sporazum o priznanju krivice

Sporazum o priznanju krivice može se zaključiti u slučajevima u kojima je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

U Americi se oko 95 odsto predmeta rešava na taj način.

Pravnici kažu da se visina kazne prilikom sklapanja sporazuma određuje na osnovu sudske prakse.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić ističe da se po pravilu ide na nešto niže iznose nego što je bilo u postupku, jer mora da postoji motiv kod okrivljenog da sporazum prihvati.

"Sa druge strane, država time, na neki način, povlašćuje drugu stranu, jer štedi sredstva državi", kaže Škulić, ali naglašava da je vrlo važno da sporazum ne bude na uštrb pravičnosti.

Svetlana Ražnatović i Lidija Ocokoljić optužene su da su od prodaje fudbalera nezakonito pribavile četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara, od 14. avgusta 2000. godine do 21. maja 2003. godine.

Број коментара 90

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво