Uhapšen "doktor Frankenštajn"

Doktor Jusuf Sonmez, "glavni hirurg" u operacijama vađenja organa na Kosovu, uhapšen u Istanbulu. Sonmez učestovao u međunarodnoj mreži trgovaca ljudskim organima. Dik Marti tvrdi da su sve afere sa krađama organa organizovali isti ljudi.

Turska policija privela je u Istanbulu doktora Jusufa Sonmeza, zbog sumnje da je učestvovao u operacijama vađenja organa na Kosovu kao deo međunarodne mreže trgovaca ljudskim organima, javila je turska agencija Anadolija.

Hapšenje Jusufa Sonmeza u turskim medijima objavljeno je pod naslovom: "Uhapšen doktor Frankeštajn".

Tužilac EU Džonatan Ratel izjavio je prošle sedmice da je velikom broju siromašnih ljudi koji su dolazili iz inostranstva na Kosovo obećavano da će dobiti novac u zamenu za prodaju bubrega. Oni bi pristajali na operacije, a organi su, potom, ilegalno prodavani.

Euleks je krajem prošle godine podigao optužnice protiv sedam osoba navodno umešanih u međunarodnu trgovinu organima u kojoj je turski lekar bio centralna ličnost, odnosno osoba koja je obavljala operacije na ljudima koji su organe prodavali.

"Donatori" su iz Rusije, Moldavije i Kazahstana. U Prištinu dolazili zbog obećanja da će im biti plaćeno po 20.000 dolara za organe, ali većina nikada nije dobila nikakvu nadoknadu, navodi se u optužnici koju je načinilo tužilaštvo Euleksa.

Operacije su obavljane u prištinskoj klinici "Medikus", a šef čitave operacije bio je profesor na Prištinskom univerzitetu Lutfi Derviši. Prvi čovek klinike bio je njegov sin Arban, a među uhapšenima je još i bivši zvaničnik kosovskog ministarstva zdravlja Iljir Rečaj.

Euleks je i raspisao međunarodnu poternicu za Sonmezom, navodeći da je čitav posao "ugovoren" na međunarodnoj konferenciji leraka u Istanbulu, 2006. godine.

Klinika "Medikus" se pominje i u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u delu koji se odnosi na krađu organa Srba i Albanaca zatočenih u tajnim zatvorima OVK, na severu Albanije.

"Kada je bilo potvrđeno da su hirurzi spremni za operacije, zatočenici su pojedinačno izvođeni iz sigurnih kuća, ubijani, a njihova tela su brzo prebacivana u kliniku", navodeći da su u slučaj klinike "Medikus" u Prištini i u ta ubistva umešane iste osobe.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво