Turija poplavila 30 domaćinstava u Junkovcu

Jako nevreme sinoć i jaka kiša koja je padala pre podne u zapadnoj šumadiji i Kolubarskom kraju uslovili su izlivanje reke Turije u Junkovcu. Poplavljeno je 30 kuća. Situacija se lagano normalizuje.

Voda je polako počela da se povlači i građevinskim mašinama kopaju se odvodni kanali. Najveći problem je most u centru Junkovca koji otežava protok vode.

Poplavljeni su uglavnom pomoćni objekti, a stanovništvo nije evakuisano. Na terenu su spasilačke ekipe koje pumpama izbacuju vodu iz poplavljenih dvorišta.

"Od jučerašnjih kiša Turija se noćas izlila i poplavila 30 domaćinstava u Junkovcu. Nema povređenih, krupna stoka je evakuisana na vreme, stradala je živina, materijalna šteta se tek procenjuje ali je izvesno da je velika", rekao je zamenik predsednika lazarevačke opštine Aleksandar Dražić.

Dražić je naveo da su mobilisane sve građevinske mašine kojima raspolaže lokalna samouprava kako bi se načinili propusti za vodu koja se izlila iz korita Turije i sanirale njene obale.

Dodao je da najveći problem trenutno predstavlja most u centru Junkovca, koji otežava protok vode, uz napomenu da ugroženom lokalnom stanovništu pomažu vatrogasci i policija pa je "situacija za sada pod kontrolom".

Dražić je rekao da se u Mirosaljcima nalazi veštačko jezero u koje se uliva i voda iz Turije zbog čega "postoji opasnost od pucanja brane".

Iz dela svojih korita izlile su se i rečice Beljanica i Peštan, ali žitelji Stepojevca i okolnih sela za sada nisu ugroženi, oštećen je samo deo letine u potezu pored njihovih korita.

Ugroženom stanovništvu doprema se voda za piće. Materijalna šteta još se utvrđuje, ali je izvesno da je velika. Krupna stoka je evakuisana,a živina je stradala.

Letina je uništena na nekoliko desetina hektara u selima lazarevačke opštine Mirosaljci, Junkovac, Sokolovo i Arapovac.

Pored reke Turije izlile su se i Sibnica, Beljanica i Peštan.

Inače Turija se izliva gotovo svake godine zbog kopova Rudarskog basena Bor koji presecaju prirodni odvod vode.

Ekipe do daljeg ostaju na terenu, a prognostičari kau da tokom noći pljuskova ne bi trebalo da bude.