Holandski bataljon učinio maksimum

Bez odgovarajućeg ljudstva i političkog mandata, misija holandskih vojnika, koji su 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici, bila osuđena na propast, tvrdi bivši predsednik RS Radovan Karadžić.

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojem se u Haškom tribunalu sudi za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja običaja rata, izjavio je u intervjuu holandskoj novinskoj agenciji ANP da su holandski vojnici, stacionirani u Srebrenici 1995. godine, učinili maksimum s obzirom na teške okolnosti.

"Imajući u vidu malobrojnost bataljona, to je bila misija osuđena na propast", rekao je Karadžić dodavši da je holandski bataljon nepravdeno kritikovan zbog uloge u događajima u Srebrenici.

Taj bataljon, prema Karadžićevim tvrdnjama, nije imao ni "ljudstvo ni politički mandat" da se uhvati u koštac s tim problemima.

"Nadam se da će tokom mog suđenja holandska javnost otkriti istinu o tim događajima i shvatiti da su njihovi momci učinili maksimum u teškim okolnostima", rekao je Karadžić.

Prema njegovim rečima koje je prenela holandska agencija, Ujedinjenim nacijama je bilo dobro poznato da Srebrenica nije neutralno utočište, već uporište vojske bosanskih muslimana na čelu sa bezobzirnim kriminalcem Naserom Orićem na čelu.

"Bilo je neophodno da snage bosanskih Srba napadnu Srebrenicu jer su srpska sela bila mete napada iz ove muslimanske enklave", objasnio je Karadžić.

"Oni su ubili stotine civila i potom se povukli na sigurno", rekao je bivši lider bosanskih Srba.

"Tragične smrti koje su usledile nisu bile ni planirane ni predviđene", rekao je Karadžić u intervjuu.

Agencija je podsetila da je Karadžić uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a u Hag prebačen dva dana kasnije.

ANP, takođe, navodi da sud u Hagu odobrava pisane intervjue koji se proveravaju pre objavljivanja, kao i da je Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson rekao da Karadžićevi odgovori nisu cenzurisani.

Sam Karadžić insistirao je na tome da govori samo o ulozi holandskog bataljona, a ne da odgovara na pitanja o masovnim grobnicama ili ratu u Bosni uopšte, naveo je ANP.

Portaparol Haškog suda Nerma Jelačić potvrdila je u izjavi za Tanjug da je Karadžić dao intervju u skladu sa pravilima Tribunala i da je sadržaj intervjua proveren kao svaka druga korespondencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво