Milan Lukić doživotno, Sredoje Lukić 30 godina u zatvoru

Sudsko veće Haškog tribunala osudilo Milana Lukića na doživotnu robiju zbog serije zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu i okolini, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Sredoje Lukić osuđen na 30 godina zatvora.

Sudsko veće Haškog tribinala, kojim je predsedavao sudija Patrik Robinson, proglasilo je vođe paravojnih jedinica Milana i Sredoja Lukića krivim zbog serije brutalnih zločina počinjenih u okolini Višegrada tokom rata u BiH u periodu od 1992. do 1994. godine.

Lideri paravojnih jedinica "Beli orlovi", "Obrenovačka grupa" i "Osvetnici" osuđeni su za ubistva, silovanja i mučenje bošnjačkih civila, uključujući i oko 120 osoba koje su žive spalili u dva odvojena incidenta u okolini tog grada.

"To su najgori primeri nečovečnosti koje jedan čovek može počiniti prema drugima...Sudsko veće nalazi da je Milan Lukić kriv... i osuđuje ga na doživotnu robiju. Sudsko veće osuđuje Sredoja Lukića na 30 godina zatvora", rekao je sudija Robinson.

Četrdesetdvogodišnji Milan Lukić proglašen je krivim po svim tačkama optužnice - za spaljivanje najmanje 119 muslimanskih civila, većinom žena, dece i staraca, u dve kuće u Višegradu u junu 1992. godine, i za ubistva 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Sredoje Lukić proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992. godine, i ubistava na obali Drine i mučenja u Uzamnici.

Sudsko veće je utvrdilo da nije dokazano da je četrdesetosmogodišnji Sredoje Lukić bio prisutan, ni učestvovao u spaljivanju 60 Muslimana u višegradskom naselju Bikavac 26. juna 1992. godine.

Glavni tužilac Serž Bramerc zadovoljan je kaznama, saopštilo je tužilaštvo u Hagu.

"Tužilac je zadovoljan presudama zbog toga što ona odražava težinu počinjenih zločina i odgovornost optuženih. Tužilac posebno priznanje odaje žrtvama koje su se javile i svedočile na
ovom suđenju", piše u izjavi koju je prenela Bramercova predstavnica Olga Kavran.

Suđenje Lukićima počelo je u 9. jula 2008. godine, a Tužilaštvo i odbrana izneli su završnu reč 19. i 20. maja ove godine.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za optužene, a odbrana njihovo oslobađanje po svim tačkama optužnice.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. godine u Argentini, dok se Sredoje Lukić dobrovoljno predao Tribunalu u septembru iste godine.

Obojica su na suđenju negirali navode optužnice i izjasnili se da nisu krivi.

Milan Lukić je bio tada vođa "Belih orlova" ili "Osvetnika", paravojne grupe Srba iz okoline Višegrada, dok je njegov rođak Sredoje bio član te grupe.

Okružni sud u Beogradu je Milana Lukića u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva Muslimana iz pribojskog sela Sjeverin 1992. godine.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво