Advokati hrvatskih generala optužuju Robertsa

Advokati hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima se u Hagu sudi zbog ratnih zločina za vrema i nakon "Oluje", i danas su pokušali da diskredituju svedoka Aluna Robertsa, bivšeg portparola UN u sektoru Jug, tvrdeći da je bio na strani pobunjenih Srba, na šta je ovaj odgovorio da je svoj posao obavljao profesionalno i nepristrano.

Roberts je, u iskazu datom juče i prekjuče, optužio hrvatske snage za prekomerno artiljerisjko gađanje Knina i zločine nad srpskim civilima za vreme i nakon "Oluje".

Odbrana je tvrdila da je za UN kao prevodilac radio Predrag Šare, koji je sam priznao da je bio agent obaveštajne službe Krajine i koji je ranije bio prevodilac Ratku Mladiću.

Roberts je o Šareu informisao štab UN u Zagrebu, ali je Šare i nakon toga nastavio da radi za snage UN u sektoru jug, kojem je pripadao Knin.

Advokati su potegli i dokumente da je Predrag Šare brat blizanac Nenada Šare, bivšeg specijalca Krajine i nakon toga Srbije, koji je pre godinu dana lično pokazao mesto gde je ubijen Ivan Stambolić.

 

Bivši portparol UN je rekao da to nije znao.

Roberts je izjavio da ga je zbog navodnog špijunranja i pogrešnog informisanja general Gotovina, pored toga što mu je pretio smrću, tužio njegovom pretpostavljanima u UN i da su ga hrvatske vlasti smatrale bliskim vlastima RSK.

On je ponovio da je svoj posao informisanja o događajima unutar sektora Jug obavljao profesionalno i to dokazao činjenicom da je na toj dužnosti ostao duže od godinu dana, koliko su portparoli UN radili taj posao pre premeštaja na neku drugu dužnost.

Roberts nije video ništa sporno u tome da, pored Njujorka, živi i u Banjaluci, rekavši da ima prijatelje po celom Balkanu.

"Nije važno gde radite, vaš profesionalizam ostaje s vama", rekao je on.

Suđenje trojici generala nastavlja se sutra posle podne, a od sledeće sedmice počinje letnja pauza.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво