Žarko Laušević uhapšen u Americi

Glumac Žarko Laušević uhapšen u Americi zbog boravka bez vize, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Zbog neizdržavanja kazne za ubistvo, za Lauševićem je 2002. godine raspisana međunarodna poternica.

Zbog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama bez vize, glumac Žarko Laušević je uhapšen, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Ministarstvo pravde obavešteno je od nadležnih organa Amerike da je Žarko Laušević lišen slobode juče od strane Biroa za emigraciju i carine i to zbog boravka u SAD bez emigrantske vize, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u dopisu upućenom Ministarstvu pravde, emigracione vlasti SAD razmatraju mogućnost deportacije Lauševića iz SAD-a.

Za Žarkom Lauševićem je raspisana međunarodna poternica 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu, koji je izdao naredbu za izdavanje poternice radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od 13 godina.

Poznati glumac je osuđen presudom Vrhovnog suda Crne Gore 22. marta 2001. godine zbog ubistva.

Ministarstvo pravde navodi da će, ukoliko Laušević bude deportovan u Srbiju,  biti uhapšen na osnovu navedene naredbe Trećeg opštinskog suda u Beogradu i upućen na izvršenje izrečene kazne.

Laušević je 31. jula 1993. godine u kafiću "Epl" u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića čime je, prema oceni sudskog veća Višeg suda u Podgorici, prekoračio granice nužne odbrane.

Poznati glumac prvobitno je bio osuđen na 13 godina zatvora, ali su njegovi branioci tražili obnovu postupka zbog "manjkavosti u dokaznom postupku".

U novom postupku, februara 1998. godine, Laušević je osuđen na četiri godine zatvora. Pošto je to vreme proveo u pritvoru, pušten je na slobodu.

Crnogorski Vrhovni sud poništio je presudu Višeg suda u Podgorici i naredio novo suđenje nakon žalbe i tužioca i odbrane, uz obrazloženje da su počinjene "bitne povrede odredaba krivičnog postupka".

Viši sud je u oktobru 1999. godine ponovo izrekao kaznu od četiri godine zatvora, ali je marta 2001. Vrhovni sud preinačio presudu sa četiri na 13 godina zatvora.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво