Roberts: Ubistva, pljačkanje i uništavanje srpske imovine organizovani

"Ubistva ljudi, pljačkanje i uništavanje srpske imovine nakon "Oluje" bili su organizovani," izjavio je bivši portparol UN Alun Roberts, svedok na haškom suđenju trojici bivših hrvatskih generala - Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Roberts je u svom iskazu za prekomerno gađanje Knina i zločine u okolini tog grada nakon "Oluje" optužio hrvatske vojne snage, istakavši da je u paljbi 4. i 5. avgusta 1995. godine oštećeno 200 civilnih objekata, kao i da nije bilo ograničeno na lokacije koje su koristile vojne i civilne vlasti Krajine.

Hrvatske vlasti, odnosno optuženi general Čermak, ograničile su kretanje pripadnicima UN samo na centar Knina kako bi se sakrile razmere gađanja, istakao je Roberts.

Roberts pretpostavlja da je razlog za to bio da se ostatak grada očisti, poprave prozori i izlozi i prikriju razmere artiljerijskog bombardovanja i zaključuje da je to bilo organizovano.

Prilikom obilaska bivšeg sektora Jug u avgustu 1995, tadašnji portparol UN je sa drugim pripadnicima UN video paljevine i pljačkanje širokih razmena, ocenivši to kao redovnu pojavu, kao i ubijanje civila, najčešće starijih lica.

On je 25. avgusta bio u zapaljenom selu Grubori kod Knina koje je bilo samo jedno od mesta u kojima su pripadnici hrvatskih snaga palili kuće, ističući da su pripadnici UN u selima koja su bila spaljena uvek viđali pripadnike Hrvatske vojske i Specijalne policije.

Na osnovu toga je zaključio da niko nije pokušao da zaustavi takva dešavanja i da je pre bila reč o tendenciji etničkog čišćenja, nego o izolovanim incidentima i pojedinačnim kriminalnim delima.

U Gruborima je vidio zapaljene štale i kuće, a preživelo šestoro meštana reklo mu je da su neki članovi njihovih porodica izgoreli u spaljenim kućama, nakon čega su ga odveli na mesta gđe je fotografisao ubijene civile, dodaje Roberts.

Zaključio je da je na njih pucano iz neposredne blizine, a jedan starac ubijen je u krevetu.

Robert je govorio i kako mu je Gotovina pretio zbog toga što je, navodno, zajedno sa drugim pripadnicima UN štitio srpske ratne zločince skrivene među civilima.

Gotovina mu je tada pretio smrću i vikao da je agent i provokator.

U sudske akte uvedeni su i neki novinarski izveštaji o "Oluji" među kojima i onaj o ubistvima u selu Varivode kod Knina, tadašnje reporterke "Si-En-Ena" (CNN) Kristijane Amanpur.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво