"Škorpionima" od 15 do 20 godina zatvora

Trojica pripadnika nekadašnje paravojne formacije "Škorpioni" osuđeni su na po 20 godina zatvora, a jedan na 15 godina zatvora zbog ubistva četrnaestoro albanskih civila u Podujevu u martu 1999. godine. Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno presudom.

Trojica optuženih za ratni zločin ubistva 14 albanskih civila u Podujevu marta 1999. godine osuđena su pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na po 20 godina zatvora, a jedan na 15 godina zatvora.

Sudsko veće kojim je predsedavala Snežana Nikolić - Garotić, na po 20 godina zatvora osudilo je Željka Đukića, Dragana Medića i Dragana Borojevića, a na 15 godina zatvora Miodraga Šolaju, pošto je krivično delo izvršio kao mlađi punoletnik, pa mu se nije mogla izreći maksimalna kazna.

Kako je nevedeno u obrazloženju presude, utvrđeno je da osuđeni kao pripadnici jedinice "Škorpioni" koja je dejstvovala u sastavu MUP Srbije, 28. marta 1999. godine u dvorištu porodice Gaši u Podujevu pucali u 19 civila s namerom da ih ubiju.

Iz grupe 19 žena i dece, sa teškim ranama je preživelo petoro dece koja su svedočila na suđenju.

Suđenje četvorici pripadnika "Škorpiona" počelo je u septembru prošle godine, a za isti zločin pripadnik te jedinice Saša Cvjetan je 2005. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Tužilaštvo: Nema nedodirljivih

Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno je presudom koja je izrečena četvorici pripadnika jedinice "Škorpioni", a pošto su njom osuđeni na maksimalne zatvorske kazne nema razloga za ulaganje žalbe, izjavio je portparol tog tužilaštva Bruno Vekarić.

Vekarić je ocenio da je Veće za ratne zločine ovom presudom poslalo jasnu poruku svetu da u Srbiji niko nije nedodirljiv. "Ovo je veoma hrabra i pravno utemljena presuda koja je zaštitila osnovne civilizacijske vrednosti, pre svega, pravo na život, ali i princip sprečavanja nekažnjivosti ratnih zločina".

Portparol Tužilaštva je podsetio da su u Podujevu ubijeni nedužni žene i deca i da je ta presuda "pravda za malog Aljbijana (2), Mimozu (4), ali i za malu Sarandu u koju je ispaljeno 16 metaka i koja je, na sreću, preživela".

"Ovom pesudom Srbija je pokazala da je spremna da ispravi sve ono što je u njenoj prošlosti bilo loše", istakao je Vekarić.

Seljatin Bogujevci, kome je u Podujevu 28. marta 1999. godine ubijena supruga, a troje dece sa teškim povredama preživelo zločin, rekao je po izricanju presude da njegova deca žena i majka nisu bile krive nikome.

"Pravda je donekle zadovoljena za ono što su učinili", rekao je Bogujevci, dodajući da mu je malo lakše posle današnje presude, kao i zbog činjenice da su mu deca živa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво