Okun svedočio u Hagu

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu svedočio bivši međunarodni posrednik Herbert Okun. Okun rekao da je Karadžić tokom rata u BiH primenio nasilje i sproveo etničko čišćenje nesrba da bi stvorio srpsku državu.

Bivši međunarodni posrednik Herbert Okun posvedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da je bivši lider bosanskih Srba tokom rata u BiH primenio nasilje i sproveo etničko čišćenje nesrba da bi stvorio srpsku državu.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Svedok Okun u to je vreme bio zamenik ličnog izaslanika generalnog sekretara UN i kopredsednika međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji i sa Karadžićem se susreo više od 50 puta.

Služeći se svojim beleškama sa tih susreta, američki diplomata je izjavio da je Karadžić i pre izbijanja rata u BiH stavio do znanja tadašnjem izaslaniku UN Sajrusu Vensu da su "bosanski Srbi spremni da pribegnu ratu radi ostvarivanja svojih ciljeva".

Tokom razgovora s međunarodnim mirovnim posrednicima, Karadžić je, po Okunu, često navodio da je ratni cilj bosanskih Srba da stvore svoju državu, koja bi bila teritorijalno povezana sa Srbijom i imala "etnički homogeno stanovništvo".

Svedok je naznačio i da je Karadžić zagovarao etničku podelu Sarajeva, koje su snage pod njegovom kontrolom držale u opsadi i izložile "kampanji snažnog granatiranja u cilju terorisanja civilnog stanovništva i uznemiravanja bosanske vlade".

Nasuprot tvrdnjama Karadžića, ti ciljevi bosanskih Srba, koje je Skupština Republike Srpske usvojila 12. maja 1992. godine, nisu bili u skladu s mirovnim planom portugalskog diplomate Žozea Kutiljera o kantonizaciji BiH.

Kao opravdanje za teritorijalne pretenzije na područja u kojima Srbi nisu bili većina, lider bosanskih Srba pozivao se na genocid nad Srbima počinjen u Drugom svetskom ratu, rekao je Okun.

Reagujući na česte i oštre proteste međunarodnih izaslanika zbog etničkog čišćenja i zločina nad nesrbima, po rečima svedoka, Karadžić i njegovi saradnici nisu negirali da su zlodela počinjena, već su pokušavali da ih opravdaju, najčešće koristeći genocid iz Drugog svetskog rata kao izgovor.

Karadžić je mirovnim izaslanicima govorio i da "on ima kontrolu nad armijom bosanskih Srba", izjavio je Okun, dodajući da se i sam u to uverio, jer je bio prisutan kada je Karadžić oficirima davao naređenja.

U nastavku suđenja, Okuna će ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво