SAD ne prepuštaju Srbiji slučaj Kovačević

Imajući u vidu dosadašnju komunikaciju sa srpskom vladom u vezi sa slučajem Kovačević, u ovom trenutku nisam spreman da prepustim nadležnost srpskim tužiocima, kaže američki javni tužilac Džerald Molen.

Ne postoji spremnost da se srpskom tužilaštvu prepusti slučaj Miladina Kovačevića, rekao je Džerald Molen, javni tužilac okruga Brum u državi Njujork, nadležan za slučaj Kovačević.

"Sve što mogu da kažem, imajući u vidu dosadašnju komunikaciju sa srpskom vladom u vezi sa ovim slučajem, da nisam spreman u ovom trenutku da prepustim nadležnost srpskim tužiocima", istakao je tužilac Molen za današnji lokalni medij "Bilten pres end san".

Američki javni tužilac je podsetio da je zvaničnik srpskog konzulata učestvovao u davanju kaucije i pomaganju Kovačeviću da pobegne iz SAD prošle godine.

Molen je potvrdio da se nastavljaju pregovori sa srpskim zvaničnicima.

"Naša kancelarija će nastaviti da se bavi ovim slučajem i ovim optuženim, sve dok ne budemo sigurni da je suočen sa suđenjem koje je pravično kako za žrtvu, tako i za optuženog", poručio je tužilac okruga Brum, čiji sud je raspisao poternicu za Kovačevićem nakon što je pobegao iz SAD po plaćenoj kauciji od 100.000 dolara, uz posredovanje srpskog konzulata u Njujorku.

List podseća na spremnost sudova u Srbiji da sude Kovačeviću u zemlji, što, kako se ističe, tužilac Molen izričito odbacuje kao mogućnost.

Američki sud tereti Kovačevića da je u maju prošle godine, dok je igrao košarku za Univerzitet Bingamton, naneo teške povrede svom kolegi sa fakulteta Brajanu Štajnhaueru, koji je nekoliko meseci bio u komi.

Američki medij podseća da zvaničnici obe države priznaju da je slučaj Kovačević doveo do zategnutosti u odnosima između SAD i Srbije.

List, takođe, podseća da je senator iz Njujorka Čarls Šumer zapretio ukidanjem pomoći Srbiji, ukoliko se Kovačević ne vrati u SAD i suoči sa optužbama pred sudom u okrugu Brum.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво