Читај ми!

U Prištini potvrđena presuda Krstiću i Šabaniju zbog navodnih ratnih zločina

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je kaznu zatvora Zlatanu Krstiću od četrnaest i po godina, kojom ga je u martu ove godinje kaznio prvostepeni sud za novodno počinjenje zločine prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca.

Apelacioni sud je potvrdio prvosetepnu odluku suda i za Destana Šabanija, osuđenog na sedam godina zatvora po istom osnovu.

Branilac Zlatana Krstića advokat Dejan Vasić kazao je RTS-u da je u prvostepenom postupku saslušan veliki broj svedoka koji je tvrdio da je Zlatan viđen među stotinu policajaca i vojnika, ali ni jedan od svedoka nije rekao da je video Zlatana kako vrši bilo koju radnju.

"Od kad je sveta i prava, krivično delo je ljudska radnja, samo za kosovsko pravosuđe se krivično delo može osuditi iako radnja ne postoji", ocenio je Vasić odluku Apelacionog suda.

Optužnica Zlatana Krstića tereti da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Prema navodima optužnice, Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima.

On je, kako se navodi, naredio da tela budu pokopana bez obreda.

Pre Krstića i Šabanaja Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepene presude i u slučaju Zorana Đokića i Nenada Arsića, takođe optuženih za navodne ratne zločine.

Đokić je pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora.

U slučaju Nenada Arsića, osuđenog na šest godina, njegovi advokati su se nakon potvrde Apelacionog suda žalili Vrhovnom sudu, čije je veće međutim odbacilo žalbu i potvrdilo presudu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво