Читај ми!

Uhapšene tri osobe, prodavale falsifikovana državljanstva i lične karte

Tri osobe uhapšene zbog sumnje da su tokom četiri godine varale srpske državljane, kojima je trebalo da na legalan način pribave originalna dokumenta koje izdaje Republika Rumunija, među kojima i uverenje o državljanstvu i lične karte. Umesto originala, građanima bi davali falsifikovane isprave, koje su im naplaćivali više hiljada evra.

R. D. (1972), M. D. (1996) i K. J. (1978) uhapšeni su zbog osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara u saizvršilaštvu, saopštio je MUP.

Od troje uhapšenih, dvojica su rumunski državljani, a kao organizator kriminalne grupe označen je R. D.

Sumnja se da su oni, u periodu od početka 2016. do novembra 2020. godine, obećavali srpskim državljanima da će im legalnim putem obezbediti uverenja o rumunskom državljanstvu kao i originalne lične karte i putne isprave Republike Rumunije, zahtevajući od njih da na ime navodnih troškova postupka predaju novac u iznosu od više hiljada evra.

Na ovaj način je, kako se sumnja, ova grupa pribavila protivpravnu imovinsku korist od 175.910 evra.

R. D. je 2019. godine registrovao Udruženje građana "Gvozdena vrata - Poarta de fier" sa sedištem u Kučevu, posredstvom kojeg je zainteresovanim licima izdavao uverenja o navodnoj promociji rumunske kulture, a u iznajmljenom poslovnom prostoru održavao sastanke sa osobama koje su zainteresovane za dobijanje rumunskog državljanstva.

Umesto obećanih originalnih dokumenata Republike Rumunije oštećeni građani su dobijali falsifikovana dokumenta ili ih uopšte nisu dobijali.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu kojom su obuhvaćena i dvojica rumunskih državljana, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Policija poziva sve oštećene da se jave na telefon 011 2743 987, kako bi se utvrdio ukupan broj oštećenih.

Akciju su sproveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво