Читај ми!

Odbrana Gucatija i Haradinaja protiv posebnih mera za članove tužilačkog tima

Odbrana predsednika i potpredsednika Udruženja veterana takozvane OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja usprotivila se predlogu Specijalizovnaog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu da sud dodeli posebne mere zaštite za dva člana tužilačkog tima u okviru ovog procesa.

Tokom pripremnog ročišta pred početak suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, njihovi branioci su potvrdili da im je poznat identitet tih osoba, a u pitanju su šef istražog odeljenja i šef tima za zaštitu svedoka koji funkcionišu u okviru tog tužilaštva.

Advokati smatraju da su oni "profesonalni svedoci", koji svedoče za tužilaštvo, i da ne treba da imaju pravo na tu vrstu anonimnosti i zaštitne mere kako to traži tužilaštvo.

Tužilaštvo je za njih dvojicu predložilo pseudonime W04841 i W04842, kao i identifikaciju samo uz pomoć njih, tokom svih javnih postupaka, kao i redigovanje imena i identifikacionih informacija iz javne evidencije suda.

Mere zaštite njihovog identiteta su neophodne jer bi, prema stavu tužilaštva, u suprotnom mogla da bude ugrožena efikasnost istrage, kao i jer bi ih stavilo u rizik imajući u vidu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu, sa kojima su inače u interakciji.

"Oni su uključeni u aktivnosti koje bi im postale teže, ako bi njihova imena bila obelodanjena, zato su tražene mere da bi na bezbedan način mogli da obavljaju svoj posao, pogotovo jer kontaktiraju i sa sveocima iz drugih predmeta. Sve to može da ima snažan efekat i posledice i po druge svedoke", naveo je zastupnik tužilaštva.

Haradinaj i Gucati su se dobrovoljno odrekli prava da učestvuju u ovom ročištu, na kojem ih zastupaju po tri advokata, a ročište se održava pred tročlanim sudskim većem koje će im suditi, kojim predsedava sudija Čarls Smit.

Zaštitine mere za pomenuta dva svedoka su prva tačka dnevnog reda o kojoj se danas raspravlja.

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti zakazan nakon ovog ročišta. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.

Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво