Читај ми!

Zoran Vukotić osuđen i za navodno silovanje tokom sukoba na KiM

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn, što je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina na Kosovu.

Vukotićev advokat Nebojša Vlajić preneo je RTS-u da nema dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze, koji su svi bili svedočenja i vrlo nepouzdane izjave svedoka.

"Postupak je obeležilo nekoliko teških povreda zakona o krivičnom postupku koje sam isticao, ali te argumente sud nije uvažio. Izjavićemo žalbu Apelacionom sudu zbog današnje odluke i u vezi sa krešenjem procedure", rekao je Vlajić.

Prema optužnici, Vukotić je navodno "kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela".

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999.

Kancelarija za KiM: Presuda demonstracije sile i pristrasnosti

Reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističući da je presuda Zoranu Vukotiću "još jedna u nizu demonstracije sile i pristrasnosti prištinskog pravosuđa".

"Vukotića je sudsko veće, sastavljeno isključivo od Albanaca, osudilo bez valjanih dokaza, u procesu koji je pratilo više povreda krivičnog postupka, što ukazuje da mu je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Zbog toga će branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, uložiti žalbu na ovu presudu", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju i "da je reč o političkoj presudi koja nije utemeljena na pravu i pravdi svedoči i poruka Vjose Osmani, kojoj je ova presuda poslužila za opštu kriminalizaciju srpskog naroda".

"Iz ovoga je više nego jasno da je presuda protiv Vukotića bila napisana i pre nego što je formalno doneta i da je on trebalo da posluži kao primer i argumentacija političkim garniturama u Prištini", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво