Читај ми!

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe Ratka Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Ratko Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor

Mladiću je potvrđena presuda po 10 tačaka optužnice: po tački 2 za genocid u Srebrenici, po tački 3 za zločin protiv čovečnosti, po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva, po tački 5 zbog ubistava i zločina protiv civilnog stanovništva, po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja, po tački 7 zbog deportacija i zločina protiv civilnog stanovništva, po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva, po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja, po tački 10 osuđen je zbog protivpravnih napada na civile i kršenja zakona i običaja ratovanja i po tački 11 zbog uzimanja talaca – osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen.

Osuđen je zbog udruženih zločinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Osuđen je na doživotni zatvor jer je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sudija Nijambe rekla je da se ova pravosnažna presuda prema statutu ima odmah izvršiti.

Prenos izricanja presude javnost je pratila sa odlaganjem od 30 minuta. Ova praksa je uvedena nakon što je Slobodan Praljak tokom izricanja presude počinio samoubistvo. 

Suđenje nekadašnjem generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011, nakon 12 godina skrivanja, u Lazarevu u Srbiji, i izručen Hagu.

Tokom suđenja negirao je krivicu, a sa timom svojih branilaca pokušao je da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su više puta tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal, a potom ni Mehanizam, te zahteve do danas nisu usvojili.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво