Читај ми!

Određen pritvor osumnjičenoj za nadrilekarstvo Olgici Markanović

Prvi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Olgici Markanović osumnjičenoj za nadrilekrstvo, odnosno medicinske zahvate za koje nema licencu.

Pritvor joj je odredio sudija za prethodni postupak zbog opasnosti od bekstva, postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi mogla da utiče na svedoke i zato što bi u kratkom roku mogla da ponovi krivično delo, rekla je Tanjugu Bojana Stanković, portparol suda.

Na ovo rešenje okrivljena i njen branilac mogu da izjave žalbu krivičnom vanpretresnopm veću suda u roku od tri dana od prijema rešenja.

Markanovićeva se tereti da je estetskim i antiejdžing nadrilekrstvom izazvala zdravstvene probleme kod 11 osoba, a postoje indicije da je određenim osobama, pored toga što su zadobile telesne povrede, i zdravlje teško narušeno.

Osumnjičena je danas u svojoj odbrani pred tužiocem tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane je pacijetima, kako je navela, pružala uređajem "plazma pen", koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Markanovićeva je takođe tvrdila da poseduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu pre oporavka kože.

U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati sve oštećene i svedoke, narediti veštačenje telesnih povreda oštećenih i po potrebi preduzeti druge neophodne dokazne radnje, radi donošenja konačne odluke.

Markanovićeva se sumnjiči da je neovlašćeno pružala medicinske usluge iz oblasti estetike i izazvala zdravstvene probleme kod, za sada, 11 oštećenih.

Krivičnom prijavom Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala Policiijske uprave za Beograd, ona se tereti da se od 1. aprila 2020. godine do 15. januara ove godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu za novčanu naknadu bavila delatnošću bez odgovarajuće stručne spreme i bez odobrenja nadležnog organa.

Pružala je i izvodila medicinske, estetske usluge i zahvate nad pacijentima kao što su spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje mladeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i slično, a lekove je pacijentima propisivala usmeno.

Sve to je, kako se sumnja, za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja pacijenata - oštećenih.

U radnjama koje je preduzela, pomagala joj je J. T. koja joj je omogućila prostor, primala pacijente kojima treba da se pruže medicinske estetske usluge i davala im savete.

Tereti se za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.

Prošle sedmice uhašeni su Sava Knežević i njegova majka Danijela zbog sličnih optužbi pacijenata i sumnje da su se bavili nadrilekarstvom i ugrozili zdravlje ljudi.

Njima je na zahtev Prvog osnovnog javnog tužilaštva sud odredio pritvor.   

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво