Читај ми!

Advokat Ninić objavio odgovore BIA o slučaju Cvijan

U Bezbednosno-informativnoj agenciji potvrđeno je za Tanjug da je BIA advokatu Ivanu Niniću u zakonskom roku dostavila neke od traženih odgovora i dokumenata, a u vezi sa Vladimirom Cvijanom i njegovom smrću, sa kojih je prethodno skinuta oznaka poverljivosti.

Ninić je na svom Tviter profilu danas objavio dokumenta koja je dobio od BIA, na osnovu zahteva za informacije od javnog značaja koji im je uputio.

Ninić je 12. aprila uputio zahtev BIA, od koje je zatražio odgovor na pitanje da li da li je Cvijan po bilo kom osnovu bio predmet operativne obrade od strane BIA, odnosno da li je BIA nad njim sprovodila posebne dokazne radnje tajnog nadzora komunikacije i praćenja i, ako jeste, po čijem nalogu i zbog kog krivičnog dela.

Takođe, pitao je i da li BIA u svojim zbirkama poseduje podatke o operativnoj obradi Cvijana, da li su prosleđeni tužilaštvu, kom i kada, odnosno ako su propisno uništeni, kog datuma je to učinjeno i na osnovu čije odluke.

U odgovoru BIA navodi se da je, u pogledu te dve tražene informacije, proverom u dokumentacionim fondovima i evidencijama Agencije, utvrđeno da se ne raspolaže traženim informacijama, odnosno dokumentima koja sadrže tražene informacije.

Ninića je zanimalo i da li je 5. januara 2018, kada je policiji prijavljen leš NN lica u Dunavu, koji je potom identifikovan kao Vladimir Cvijan, službeno lice BIA izašlo na lice mesta, prisustvovalo uviđaju i da li je sačinjena bilo kakva operativna informacija izveštaj ili beleška.

Iz BIA su odgovorili da prema propisima koji uređuju nadležnosti BIA, Agencija osim u izuzetnim slučajevima propisanim zakonom, nema istražna i policijska ovlašćenja, što uključuje i sprovođenje uviđaja, odnosno istražne i dokazne radnje u slučajevima i događajima kao što je ovaj.

"To je u nadležnosti javnog tužilaštva, odnosno policije", navedeno je u odgovoru BIA.

Takođe, Ninić je pitao i da li je BIA ostvarila uvid u podatke, usmenu ili pisanu razmenu operativnih podataka sa kriminalističkom i graničnom policijom, VJT, advokatskom komorom, zdravstvenim ustanovama, mobilnim operaterima, bankama, drugim državama ili bilo kim drugim, povodom života i smrti Cvijana, i ako jeste šta je predmet tih podataka.

Zatražio je i odgovor na pitanje da li je BIA izvršila operativne provere, da li je prikupljala bilo kakve operativne informacije o uzorku i okolnostima Cvijanove smrti, da li su obavljeni razgovori sa članovima porodice ili trećim licima i ako jesu sa kim i kada.

BIA je odgovorila da je, nakon što su se ove godine u pojedinim medijima i prilikom istupanja pojedinih javnih ličnosti pojavile različite informacije o smrti Cvijana, kojima se dovodi u pitanje zvanično utvrđena okolnost smrti, BIA je preduzela aktivnosti na prikupljanju obaveštenja i podataka od fizičkih lica i oragana javne vlasti relevantnih za okolnosti konkretnog slučaja.

Agencija mu je dostavila kopije šest dokumenata, koje su rezultat tih aktivnosti, a sa kojih je direktor Agencije, na osnovu zakona, 16. aprila skinuo oznaku tajnosti.

Ninić je objavio i sadržaj tih šest dokumenata, a reč je o službenoj belešci o kontaktu u Institutu za sudsku medicinu, od 24. marta ove godine, kao i službenoj belešci o "kontaktu sa NN u Advokatskoj komori Beograda", od 22. marta.

Objavio je i izveštaje o razgovoru sa Cvijanovom suprugom, od 22. marta, o razgovoru sa radnikom Jugoslovenskog rečnog brodarstva od 25. marta, o razgovoru sa NN licem od 20. marta, i o razgovoru sa NN licem od 22. marta ove godine.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво