Читај ми!

Pjetr Šalje doveden u pritvor u Holandiju

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja doveden je u Holandiju, u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu. Biće izveden pred sud 19. aprila.

Šalja je uhapšen 16. marta u Belgiji. U saopštenju iz suda se navodi da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio  optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine.

Ističe se da je iz razloga bezbednosti odlučeno da se optužnica objavi u redigovanom obliku.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Dodaje se da su krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kuksu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Objavljivanjem potvrđene optužnice otpočeo je proces prijavljivanja žrtava za učestvovanje u postupku.

"Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu daje određena prava žrtvama krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća. Zakon omogućuje žrtvama da učestvuju u postupku, te da se na taj način čuje njihov glas. To je jako važan element postupka," rekla je predsednica suda Ekaterina Trendafilova.

Pre početka suđenja, panel će doneti odluku o tome da li lica koja su se prijavila za učešće u postupku mogu da dobiju procesni status žrtve u postupku pred Specijalizovanim većima.

"U borbi za pravdu, ne smemo zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo moje tužilaštvo. Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene," naveo je specijalizovani tužilac Džek Smit.  

Šalja je šesti pripadnik bivše OVK koji je doveden u Specijalni sud.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво