Читај ми!

Optužen čuvar Muzeja primenjene umetnosti zbog krađe bodeža

Noćni čuvar Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu S. J. optužen je za tešku krađu, jer je u julu 2019. godine iz zbirke metala u muzeju ukrao bodež od čelika – mesinga, posrebrenog bakelitom, koji je izrađen posle 1918. godine u Kraljevini SHS i predstavlja predmet koji ima status kulturnog dobra.

Optužni predlog protiv njega sudu je podnelo Prvo osnono javno tužilaštvo u Beogradu, koje u ovom slučaju nastavlja istragu jer je, kako navodi, u krivičnoj prijavi Službe za borbu protiv organizovanog kriminala navedeno da je tokom jula i avgusta 2019. godine nestalo čak 41 predmet iz zbirke metala muzeja.

Tužilaštvo podseća da je po prijavi SBPOK, 12. marta prošle godine uhapsilo S. J. koji se na saslušanju tada branio ćutanjem.

Tokom istrage ispitan je veliki broj svedoka, prikupljena je dokumentacija te izvršen uvid u snimke kamera, nakon čega je tužilaštvo podnelo sudu optužni predlog protiv S. J. zbog krađe pomenutog bodeža.

Imajući u vidu da je nakon detaljne istrage i u saradnji sa SBPOK- om i predstavnicima muzeja, tužilaštvo prikupilo dokaze samo za ovaj bodež , SBPOK-u je podnet dodatni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, pododom nestanka još 40 komada iz muzeja.

Od SBPOK-a se zahteva da nastavi sa otkrivanjem i drugih izvršioca i utvrđivanje njihovih identiteta, tačnije da nastavi rasvetljavanje i utvrđivanje okolnosti pod kojima su nestali navedeni predmeti.

"Kada Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzme sve mere i radnje vezane za zahtev i dostavi tužilaštvu novu prijavu, tužilaštvo će u tom postupku sprovesti istragu i doneti odluku, o čemu će takode javnost biti obavešten", saopšteno je iz Tužilaštva.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво